YAR geeft een klik tussen Genkenaren

Gepubliceerd op maandag 27 januari 2020 17.29 u.
YAR Vlaanderen neemt het op voor jongeren met een problematische levenssituatie. YAR maakt ze mentaal sterker zodat ze hun leven in eigen handen krijgen. Ze doen dat door de jongeren te koppelen aan een vrijwillige coach. Aaron en Wahb, twee Genkenaren, vonden elkaar in in dit project.
 
Aaron, hoe ben je terechtgekomen bij YAR?

Aaron: “Ik was al op jonge leeftijd heel destructief ingesteld. Alle anderen hadden geluk, en ik
niet. Mijn ouders waren er niet voor mij zoals ik dat wilde. Aan het tempo dat ik drugs nam, dacht ik zeker te sterven voor mijn 25 jaar. Als 17-jarige ging ik van de ene instelling naar de andere. Op een gegeven moment ben je aan het einde en moet je iets ondernemen. Deelnemen aan YARcoaching is sowieso een vrije keuze maar ik besefte wel dat het mijn laatste kans was.”

Wahb, wat was jouw motief om coach te worden bij YAR?

Wahb: “Ik was toevallig in de Opvoedingswinkel van Genk voor een workshop rond opvoeden in
verschillende culturen. Daar kreeg ik een filmfragment over YAR te zien en het sociale doel sprak mij onmiddellijk aan. Zelf was ik ook vader, maar bovenal dacht ik: stel dat ik in zo’n zwakke situatie was beland? Dan zou ik toch ook mensen rond me willen die mij sterker kunnen maken.”

Wat moest je of dacht je te moeten kunnen voor je eraan begon?

Wahb: “Dit is uiteraard geen programma voor jongeren die hun kamer niet opruimen. Het is ook geen ontwenningsprogramma voor wie een drugsverslaving heeft. Het gaat hier om jongeren in een complexe levenssituatie, maar die zich echt engageren om hun leven weer in handen te nemen. Als coach moet je zelf stabiel in het leven staan en een groot hart hebben voor jongeren. De rest geeft YAR je mee tijdens de opleidingsweekends.”

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Wahb: “Je kiest zelf niet wie je gaat begeleiden. Die match maakt YAR Vlaanderen. Dat we allebei van Genk zijn, is eerder toevallig. Maar dit maakte in ons geval de band wel sterker. Ik zag Aaron voor het eerst in Casino Modern bij de aanvang van de trainingsweek. Hij kwam de zaal binnen en zonder elkaar ooit gezien of gesproken te hebben, dacht ik: dat gaat hem worden. En blijkbaar vond YAR dat ook en ik werd zijn coach.”

Je hebt je leven niet op een presenteerblaadje gekregen. Hoe heeft Wahb je kunnen ondersteunen?

Aaron: “In een ‘normale jeugd’ krijg je dingen mee van je ouders. Bij mij was dat niet zo. Ik leefde in een instelling en daar zit niemand achter je veren. Op tijd opstaan, vooruit plannen, zorgen voor gewassen kleren… Een vrijwillige coach pakt dat anders aan. Hij spreekt je niet aan in vaktermen en steek tijd in je wanneer jij dat nodig hebt. Maar je moet het wel allemaal zélf doen.”

Wahb: “Als coach moet je ook de bereidheid hebben om er voor te gaan. Toen Aaron in Tienen zat, ben ik hem daar ook gaan bezoeken. Bereidheid tonen en vertrouwen geven, dat was voor mij ook de essentie bij alle jongeren die ik begeleid heb. Ze hebben echt nood aan positieve woorden.”

“Dankzij Wahb hou ik mijn leven

elke dag op de rails” - Aaron

 
We zijn nu heel wat jaren verder. Waar sta je nu Aaron?

Aaron: “Ik heb mijn draai gevonden. Sinds mijn 18 jaar woon ik zelfstandig, ook dankzij YAR-Wonen. Ik word 24, ik werk, ik heb werk, ik heb mijn schulden kunnen aflossen en ik zorg dat ik mijn leven op de rails hou. Nu doe ik mijn verhaal bij de YAR-jongeren die in dezelfde situatie zitten. En ik ben ook zélf YAR-vrijwilliger geworden.”

“Ik voel nog steeds dat ik Aaron

coach vanop afstand” - Wahb 

 
Zien of horen jullie elkaar nog?

Wahb: “Na zo’n intensief jaar is er sowieso een band voor het leven gesmeed.
Ik voel nog steeds dat ik Aaron coach vanop afstand. Daarvoor hoef ik hem niet te zien.”

Aaron: “Wahb gaf me dit mee: ik heb elke dag in jou geloofd, geloof elke
dag in jezelf en maak dat ze elke dag in jou geloven. Deze woorden draag ik elke dag mee.”

Dankjewel voor jullie verhaal

Kijk hier naar de Canvas-reportage (7 minuten) waarin 4 jongeren getuigen over hun deelname.

Wil je meer weten of contact opnemen met YAR Vlaanderen?
Kijk op www.yarvlaanderen.be.