Yasmin Gheisari cureert zomerexpo Wasteland op C-mine

Gepubliceerd op zaterdag 1 juli 2023 11.51 u.
Ze is nog maar 23 jaar oud, maar toch is Yasmin Gheisari vastberaden om met haar kunst iets in beweging te zetten. Ze studeert nog aan Luca School of Arts en deze zomer exposeert ze samen met andere kunstenaars op C-mine vanaf 1 juli.

MIXED ROOTS

Yasmin is geboren in Nijmegen (NL) maar verhuisde als kind met haar Marokkaans-Iraanse ouders naar Belgisch Limburg. “Ik ging na mijn humaniora voor een bachelor kunst- en cultuurbemiddeling naar Antwerpen, maar daar besefte ik dat ik liever zelf kunst maak. Dus switchte ik op buikgevoel naar Beeldende Kunst en Fotografie in Genk. Ik heb geen moment spijt van mijn keuze. Ook mijn familie is nu trots op wat ik doe.”

" Ik maak kunst vanuit een noodzaak. Niet vanuit schoonheid, maar wel om iets te vertellen."

DROMEN EN HERINNERINGEN

Centraal in haar werk staat het ‘racial imposter syndrome’. “Identiteitstwijfel komt vaak voor bij mensen uit een multi-etnisch gezin”, legt Yasmin uit. “Niet dat ik geen werk in een ander thema kan of wil maken, maar nu wil ik even dit pad bewandelen en het taboe doorbreken. Ik kijk hiervoor door meerdere culturele lenzen en verweef dromen met herinneringen. Ik maak ook kunst vanuit een noodzaak: niet vanuit schoonheid, maar wel om iets te vertellen.”

IN RESIDENTIE OP C-MINE

Deze zomer presenteert Yasmin met o.a. het Genks kunstcollectief The Building de expo Wasteland op C-mine. “Ik werk mee aan de samenstelling en stel zelf ook 2 werken tentoon: een traditionele Mhilfga (dat is kleed van het Sahrawi-volk, red.) en tapijt. In augustus vullen we de expo aan met werk dat we tijdens onze residentie op C-mine samen maken. Heel wat Genkse kunstenaars zoals Mounir Eddib, Aaron-Victor Peeters en Stevie Dix doen mee. En misschien ook even vermelden dat ook mijn zus Nasim Gheisari meedoet", knipoogt Yasmin. "Heel spannend om dit met zo’n grote groep lokale én internationaal gerenommeerde artiesten te mogen doen!”

Zomertip van Yasmin: The Age of Us: The Building en The Age of Love presenteren
de expo Wasteland op C-mine. Vanaf 1 juli t.e.m. 27 augustus op C-mine.
Showcase-weekend: zaterdag 26 en zondag 27 augustus.

Meer info