You’ve got mail Francistown, Botswana!

Gepubliceerd op dinsdag 8 juni 2021 9.53 u.

Tien leerlingen van Lyceum Genk schreven in 2020 een brief aan een leeftijdsgenoot in Francistown, Botswana. Omdat beeld zo veel meer zegt dan woorden legden de leerlingen hun dagelijks leven, zoals hun favoriete maaltijden, ook vast met een analoge camera. Resultaat: een mooi pakje brieven en foto's dat op ouderwetse manier de continentgrenzen over stak. De leerlingen van Setlalekgosi in Francistown beantwoordden de brieven van de Genkse jongeren op dezelfde manier.

Dat pennenvriendschap anno 2021 ook digitaal kan gaan bewezen deze jongeren. Het contact ging na de uitwisseling spontaan digitaal verder via Whatsapp. De persoonlijke ervaringen tijdens dit bijzondere coronajaar vormden de rode draad.

Een kennismaking met een leeftijdsgenoot uit een ver land, veel gelijkenissen maar toch anders:

‘Ik vond dit zeker een leuk project. Ik vond het maken van de foto's en de brieven heel fijn. Ook vond ik het leuk om Miski haar brieven te lezen en te zien hoe onze levens verschillen. Het was interessant om wat meer te weten te komen over haar cultuur en haar familie.’

‘Ik was meteen heel enthousiast toen ik het idee hoorde! Het feit dat wij de kans kregen om meer te weten te komen over de - toch wel andere - levensstijl van jongeren uit een ander land vond ik superinteressant, dus het was absoluut een meerwaarde voor mij. Ik vond het mooi om te zien hoe ze met veel passie over hun leven en cultuur praatten.’

Deelnemende studenten Lyceum Genk

Ook dit jaar wordt het schrijf- en fotoproject verdergezet. De post van de leerlingen van Lyceum Genk is alvast vertrokken richting Setlalekgosi. In Francistown werken de leerlingen aan hun antwoord.

Ondertussen broeden de leerkrachten op een verdiepend traject… wordt vervolgd!