Zeisen: een work-out voor vroege vogels

Gepubliceerd op dinsdag 25 april 2023 8 u.
Je gras te lijf gaan met een zeis? In Genk zijn er enthousiaste tuinders die het doen. Zeisen doe je immers zonder lawaai en je bent in beweging" zegt Joachim Nijs uit Termien. Hij hoopt nog meer Genkenaren aan boord te halen met een workshop.

ENTHOUSIASTE GROEP

“Het kriebelde al enkele jaren”, vertelt Joachim. “Ik erfde een stukje grond van mijn grootouders en wilde dat zonder zware machines beheren. Dus sloot ik me aan bij een zeisgroep uit het Leuvense. Twee jaar geleden wilde ik met een burgerbudget een gelijkaardig zeisproject in Genk oprichten, maar het werd niet gekozen. Gelukkig pikte het Heempark mijn idee op en willen ze deze oude maaitechniek in ere herstellen. Vorig jaar kwam er een groepje enthousiaste zeisers voort uit een eerste workshop. Regelmatig zijn we in het Heempark blijven zeisen. Hier liggen immers waardevolle hooilanden die je op deze manier optimaal kan beheren.”

TECHNIEK

De zeis is een eeuwenoud werktuig. In onze regio werden er tot 70 jaar geleden nog jaarlijks 7000 stuks van verkocht. Vandaag hebben grasmaaiers en bosmaaier die rol overgenomen. Toch is de zeis in een kleine opmars. “En dan is het belangrijk dat je kennis hebt van techniek en materiaal”, weet Joachim. “Zo moet je een zeisblad regelmatig ‘haren’ om het weer scherp te krijgen. Dat wil zeggen dat je met een hamer een dun randje slaat aan de zijkant van het blad. Vandaar de uitdrukking ‘haarscherp’. Ook dit soort vaktermen en weetjes verneem je tijdens de workshop”, lacht hij.

IN DE OCHTEND

Zeisen is vooral een ochtendbezigheid. Want dan is het gras nog vochtig van de dauw en staat het steviger waardoor het makkelijker snijdt. “Wist je dat je met de zeis even snel bent
dan met een bosmaaier? En de rust is ook meegenomen! Je kan het immers ook op zondag doen. Ideaal om een kleiner grasperk of bloementuin te onderhouden. Want zo kan je bepaalde plantjes laten staan.”

MAAI ‘MEI’ NIET

Heel wat mensen hebben vorig jaar tijdens maai ‘mei’ niet’ hun gras goed laten groeien. “Met de grasmaaier kan je het dan vaak niet meer aan. De zeis kan dat wel”, tipt Joachim.

7 GOEDE REDENEN OM TE ZEISEN!

  • Je gras krijgt een mooiere structuur.

  • Je kan er hoger gras mee te lijf.

  • Zeisen maakt geen lawaai!

  • Ideaal voor kleine tuintjes.

  • Het maaisel gebruik je als mulch voor je tuin of als dierenvoedsel.

  • Fijn om samen te doen.

  • 1 uurtje zeisen = een perfecte work-out!

Wil je kennismaken met zeisen? Schrijf je in! Geen zeis? Het Heempark voorziet materiaal. Workshop op 13 mei in het Heempark

Schrijf in