Zin in natuur? Ontdek Forest School in Kattevennen

Gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2023 14.17 u.
Wist je dat de natuur belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind? Het is niet alleen fysiek gezond om buiten te zijn, kinderen worden er ook vaardig door. Dat leren ze voortaan ook in Forest School, een nieuw initiatief van Kattevennen vanaf 25 maart. 3600 trok mee tijdens een proefles.

DE NATUUR ALS LEERMEESTER

“Onze natuur is de beste leermeester”, valt Goele die Forest School begeleidt meteen met de deur in huis, of beter gezegd, met de deur in het bos. “Om een voorbeeld te geven: door in een boom te klimmen traint je kind het wiskundig gedeelte van de hersenen. Het moet immers een inschatting maken van de afstand om van de ene tak op de andere te springen. Je kan het proces vergelijken met rekensommen maken.”

NATUUREXPERT IN 8 STAPPEN

Forest School bundelt kennis en vaardigheden met leuke activiteiten. “Vanaf 25 maart tot en met 24 juni trekken we een 8-tal keer op zaterdag met 5 tot 10-jarigen naar de Kattevense bossen. We halen oude plantenkennis onder het stof vandaan, bouwen kampen, onderzoeken het water in poelen, koken op vuur … Kortom we leren wat de natuur ons te bieden heeft.”

En daarbij is er ook voldoende ruimte voor creativiteit zoals kleibeeldjes maken, eco-printing en een heuse bomenbingo. Je kan inschrijven voor de hele reeks maar ook voor één of twee data.

VUILE KLEREN

In de zomervakantie is er het zomerkamp Forest School voor een andere leeftijdsgroep. Hier verleggen kinderen van 8 tot 12 jaar hun grenzen. “We leren ze waardevolle overlevingstechnieken zoals veilig werken met een zakmes of vuur maken zonder lucifers. Maar ook werken in team staat hier centraal”, zegt Sven van Woodkid die het zomerkamp begeleidt. “Na een week zijn vuile kleren en groene knieën verplicht. Anders mag je niet naar huis!”, lacht hij.

QUALITY TIME

Als toemaatje organiseert Forest School in oktober ook een ‘quality timeweekend’ waarbij je samen met je kind de natuur kan ontdekken. “Misschien heb je je altijd al afgevraagd of kamperen wel iets voor jou is? Wel, hier kom je dat te weten samen met je kind en je krijgt er meteen extra skills bij. We gaan bosspelen doen, vuur maken en samen koken in open lucht. En wanneer de kinderen ’s avonds hun slaapzak inkruipen, voorzien we ook een leuke activiteit voor de ouders”, verklapt Maaike van Kattevennen.

Forest School is van de lente tot de herfst één grote ontdekkingstocht voor je kinderen. Aarzel niet en schrijf in! 

Meer info en inschrijvingen