Zomer 2021 vol outdoor beleving

Gepubliceerd op dinsdag 4 mei 2021 17.02 u.
Geen Genk On Stage; wel Iedereen Terrast, Zomerslag op C-mine en Jardin Local On Tour.

Ook dit jaar zorgt het coronavirus ervoor dat heel wat traditionele zomerevents in Genk gecanceld moeten worden. Het stadsbestuur heeft echter een alternatief zomerprogramma uitgewerkt, zodat er vanaf eind mei, en dit heel de zomer lang, volop kan genoten worden. Iedereen Terrast komt terug, maar er zijn ook heel wat nieuwigheden zoals 'Jardin Local on tour' - een rondreizend tuinfeest met lokale acts -, 'Zomerslag' op C-mine en 'Iedereen Terrast Live' in het centrum en in de Vennestraat.

Geen Genk On Stage dit jaar wegens de onzekere coronasituatie. Maar stad Genk laat de zomer niet zomaar voorbijgaan en werkte een reeks mooie alternatieven uit. Zo kan je ook dit jaar weer, vanaf het laatste weekend van mei, bijzondere terrasjes aandoen onder de noemer ‘Iedereen Terrast’. Toplocaties zijn Thor Terrazza op Thor Park en het Molenvijverterras, waar verschillende horeca-uitbaters een pop-up concept zullen uitbaten.

Club 26 tovert het Cosmogolemplein aan de Dieplaan om tot een zomerse hotspot met terras voor jongeren en programmeert concerten, comedy-avonden en films in openlucht. Een nieuw zomerconcept komt er dit jaar op C-mine. ‘Zomerslag’ is niet gewoon een zomerbar, het is een kunstzinnig zomerfestival voor jong en oud mét een bar en een bos. Het festival loopt van 3 juli tot 26 september.

Ook krijgt de lokale horeca de kans om hun terras uit te breiden. De handelaars kunnen hiervoor op een eenvoudige manier een aanvraag indienen. Ook voor de terrasinrichting - denk aan de aankoop van dekentjes, een CO²-meter of duurzaam groen - kunnen ze een subsidie aanvragen.

Iedereen Terrast Live

Voor extra sfeer in het centrum en in de Vennestraat zorgen mobiele muzikale acts; respectievelijk elke donderdag en elke zaterdag in juli en augustus tussen 19 en 22.30 uur. De acts stoppen aan de terrassen voor een kort optreden.

Sfeerstraten

Ook nieuw dit jaar zijn de zogenaamde ‘Sfeerstraten’: de Winterslagstraat, Stationsstraat, het Crypteplein en de Grote Markt worden extra feestelijk ingericht. Voor de inkleding van de Stationsstraat werkt stad Genk samen met vzw Vrouwencentrum Genk, waarbij de vrijwilligers van tekSTIEL een vlaggenlijn realiseren van 250m lang, volledig gemaakt uit recuperatiemateriaal.

Jardin Local on tour

Ook culinaire liefhebbers komen aan hun trekken. ‘Jardin Local on tour’ is een rondreizend tuinfeest met food, drinks en lokale acts. Op 11/07, 21/07 en 15/08 houden een aantal lokale foodtrucks halt in drie Genkse wijken: Winterslag (Margaretalaan), Sledderlo (Groen hart) en Zwartberg (Cockerillplaats). De naam ‘Jardin Local’ is niet zomaar gekozen, maar verwijst naar een gelijknamig podium dat in 2019 geïntroduceerd werd op Genk on Stage en waarbij sfeervolle beleving en lokale artiesten centraal staan.

Alternatief programma

De annulatie van Genk On Stage is een bijzonder jammere zaak, maar was onvermijdelijk gezien de onzekere coronasituatie. Hopelijk zal het festival er in 2022 terug helemaal staan.

Voor wat betreft de Zondagsmarkten, Iedereen Donderdagt en Vollebak Vennestraat – drie absolute topevents voor Genk – bekijkt het stadsbestuur nog hoe deze veilig georganiseerd kunnen worden in de zomer.