Zomerschoolcoaches

Genk kent een ruim aanbod aan activiteiten in de vrije tijd voor kinderen, maar voor jonge, nieuwe stadsgenoten en hun ouders is het vaak nog niet gemakkelijk om hun weg hierin te vinden. Informatieve, sociale en financiële drempels spelen hierbij een rol. Om deze drempels te verlagen, en om Nederlands te oefenen met de kinderen, zijn er in Genk Zomerschoolcoaches. Dit zijn geëngageerde vrijwilligers die nieuwkomers een duwtje in de rug geven door samen Nederlands te oefenen en door samen te zoeken naar wat de kinderen energie geeft en waarin ze verder willen groeien. Zomerschoolcoaches worden in juli, na de taal- en talentenweek van de Zomerschool, gekoppeld aan een gezin anderstalige nieuwkomers. Tussen juli en oktober brengen ze 10 bezoekjes aan hun Zomerschoolgezin.

Leuke activiteiten in de vrije tijd geven kinderen de kans om te ontdekken wat ze graag doen, vriendjes te maken, nieuwe dingen te leren kennen, grenzen te verleggen, .... Voor anderstalige nieuwkomers zijn activiteiten buiten de school(m)uren ook kansen om Nederlands te oefenen.

We zijn op zoek naar nieuwe Zomerschoolcoaches!

  • Ben jij 22 jaar of ouder?
  • Ga je graag om met kinderen en hun ouders?
  • Wil je anderstalige kinderen helpen om Nederlands te oefenen?
  • Wil je een bijdrage leveren aan hun talentontwikkeling?
  • Kan je tussen juli en eind oktober tijd vrij maken om het gezin twee maal per week te coachen?

Meerdere keren JA? Dan ben jij de Zomerschoolcoach die we zoeken!

Wat bieden wij jou?

  • Een interessante voorbereiding waarin je tips en informatie krijgt over nieuwkomers,┬áNederlands oefenen, talenten verkennen, communiceren met anderstaligen en activiteiten in Genk.
  • Ondersteuning door het zomerschoolteam tijdens je engagement.
  • Een unieke kans om anderstalige kinderen en hun ouders op weg te helpen zodat ze zich sneller thuis voelen in Genk.
  • Een verrijkende ervaring.

Interesse of heb je verder nog vragen?

Neem dan contact op met Loredana Pagan, Jaarbeurslaan 19 - 089 36 79 40 - loredana.pagan@campuso3.be.

Zomerschoolcoaches aan het woord

Vrijwilligerswerk was iets waar Ines altijd al van droomde, maar nooit had gedaan totdat Melissa haar vertelde over de zomerschoolcoaches. Zij had erover gehoord van een familielid dat werkt op Campus O3. Beiden waren ze direct enthousiast. Als studenten Toegepaste Taalkunde klonk dit zeker als iets voor hen. Je kon bezig zijn met taal, kinderen ondersteunen en tegelijk je steentje bijdragen aan Genk.

Melissa is met haar Italiaanse roots vloeiend in het Italiaans, maar ook sterk in andere vreemde talen. Zo deed ze al eens vrijwilligerswerk waarbij ze Duits en Engels gaf aan leerbedreigde leerlingen in het secundair onderwijs. Afgelopen zomer mocht zij dan via de zomerschool kennismaken met een gezin uit Italië dat sinds een jaar in België woonde. Alhoewel de gesprekken eerst (bijna) volledig in het Italiaans verliepen, vloeiden ze door het vertrouwen van de kinderen al snel over naar het Nederlands. Coronaproof werd er met de twee kinderen gebeld via Whatsapp om dan hard aan de woordenschat en de leesvaardigheid te werken. Toen de maatregelen en het weer terug wat uitstapjes toelieten, ontmoette ze de twee Italiaanse meisjes en gingen ze eerst samen naar het park om daarna gezellig wat te drinken, een ijsje te eten en het spel ‘Wie is het?’ te spelen. Kortom: Een leerrijke en amusante zomerdag!

Ines mocht kennis maken met een achtjarige tweeling uit Marokko. Zij hadden al een sterkere basis van het Nederlands. Ze focusten veel op lezen en oefenden spelenderwijs op grammatica. Ondertussen hebben zij veel vooruitgang geboekt en tonen ze vol trots hun goede rapport met kerst. Die momenten zijn écht waar je dit voor doet.

Ook bij Ines gooide corona een beetje roet in het eten waardoor ze creatief te werk moest gaan om de afspraakjes te vervangen door online ontmoetingen. Dit deed ze via ZOOM en Whatsapp. Uiteindelijk is ook achter het scherm een hechte vriendschap ontstaan tussen Ines en de tweeling. Ze spreken regelmatig nog af, voor bezoekjes aan de bibliotheek of wat ontspanning in het park. Voor leuke spelletjes of puzzels. Voor een lekkere tajine of een babybezoek.

Sinds dat de zomerschool is afgelopen, hebben zowel Ines als Melissa nog steeds contact met hun gezin, al is het maar één keertje per maand. Een dikke aanrader dus!