Zomerschoolcoaches

Leuke activiteiten in de vrije tijd geven kinderen de kans om te ontdekken wat ze graag doen, om vriendjes te maken, om nieuwe dingen te leren kennen, om grenzen te verleggen, etc. Voor anderstalige nieuwkomers zijn activiteiten buiten de school(m)uren daarenboven ook kansen om meer Nederlands te oefenen.

Genk kent een ruim aanbod aan activiteiten in de vrije tijd voor kinderen, maar voor jonge, nieuwe stadsgenoten en hun ouders is het vaak nog niet gemakkelijk om hun weg hierin te vinden. Informatieve, sociale en financiële drempels spelen hierbij een rol. Om deze drempels te verlagen, en om Nederlands te oefenen met de kinderen, zijn er in Genk Zomerschoolcoaches. Dit zijn geëngageerde vrijwilligers die nieuwkomers een duwtje in de rug geven door samen Nederlands te oefenen en door samen te zoeken naar wat de kinderen energie geeft en waarin ze verder willen groeien. Zomerschoolcoaches worden in juli, na de taal- en talentenweek van de Zomerschool, gekoppeld aan een gezin anderstalige nieuwkomers. Tussen juli en oktober brengen ze 10 bezoekjes aan hun Zomerschoolgezin. Omwille van de coronamaatregelen worden de bezoekjes vervangen door online ondersteuning.

We zijn op zoek naar nieuwe Zomerschoolcoaches!

 • Ben jij 20 jaar of ouder?
 • Werk je graag met kinderen en hun ouders?
 • Wil je anderstalige kinderen helpen met Nederlands te oefenen?
 • Wil je een bijdrage leveren aan hun talentontwikkeling en hun toekomstkansen?
 • Ken je iets van digitale tools of wil je hier meer over leren?
 • Kan je tussen juli en midden september tijd vrij maken om het gezin twee maal per week te coachen?

Meerdere keren JA? Dan ben jij de Zomerschoolcoach die we zoeken!

Wat bieden wij jou?

 • Een interessante voorbereiding waarin je tips en informatie krijgt over nieuwkomers, Nederlands oefenen, talenten verkennen, communiceren met anderstaligen en activiteiten in Genk.
 • Ondersteuning door het zomerschoolteam tijdens je engagement.
 • Een unieke kans om anderstalige kinderen en hun ouders op weg te helpen zodat ze zich sneller thuis voelen in Genk.
 • Een interessante, digitale voorbereiding.
 • Een unieke verrijkende ervaring!

Zin om Zomerschoolcoach te worden?
Laat het ons weten! We zijn nog op zoek naar vrijwilligers die het verschil willen maken voor anderstalige nieuwkomers!

Zomerschoolcoaches aan het woord

Ine Loenders

Ine Loenders was vorig jaar Zomerschoolcoach van Helin, een 9-jarig meisje uit Bulgarije.

Ine: "Ik werd Zomerschoolcoach omdat ik graag met kinderen omga en graag mensen help. Eerst was Helin wat verlegen maar door samen dingen te doen zoals knutselen, naar de speeltuin of bib gaan, is ze open gebloeid. In de 4 maanden dat het project liep, kreeg ik een fijne band met het gezin. Ze hebben een speciaal plekje in mijn hart. Daarom spring ik nog af en toe binnen. Ik kan me nu ook meer inleven in de situatie van nieuwkomers en besef dat mijn kleine inspanning voor hen een verschil kan maken."

Ook voor de ouders van Helin waren de bezoekjes deugddoend. Ze merkten dat hun dochter steeds meer Nederlands leerde en durfde spreken. Bovendien vond ze zo ook de weg naar de computerles en dansles.

Marleen en Laura

Marleen Corthout en Laura Weijers ontfermden zich in de Zomerschool over twee jonge meisjes uit een anderstalig gezin. Het leek hen een boeiende uitdaging en met de hulp van de andere coaches was dit een positieve ervaring.

Marleen en Laura: “In ons Zomerschoolgezin gaat iedereen naar school om Nederlands te leren. Maar in de zomervakantie liggen de lessen stil en verliezen ze soms hun woordenschat. Om die periode te overbruggen gaan wij naar de kinderen toe om het Nederlands dat ze al kennen spelenderwijs te onderhouden en te verbeteren. Onze bezoekjes zien er elke keer anders uit. We spelen gezelschapsspelletjes, lezen boeken of gaan samen op ontdekkingstocht in Genk. En uiteraard werkt het in twee richtingen want wij leren bij elke ontmoeting iets bij over hun cultuur of land, dat ze om welke reden ook moesten verlaten. We hadden geen torenhoge verwachtingen in dit project. Een kleine inspanning van ons is een groot verschil voor hen. En ze zijn daar enorm dankbaar voor want elke ontvangst verloopt hartelijk en met zelfgebakken lekkernijen!”

Els Teuwen

Els Teuwen was in 2018 Zomerschoolcoach van Mohannad en Thaer, 2 Syrische jongens die toen nog maar enkele maanden in Genk woonden en hun eerste stappen in de Nederlandse taal zetten.

“Om Nederlands te oefenen hebben we samen gelezen en gezelschapsspelletjes gespeeld. En niet alleen Mohannad en Thaer deden mee, maar ook hun kleinste broer en zus en zelfs de ouders! Beetje bij beetje, tijdens bezoekjes aan huis en tijdens kleine uitstapjes in Genk, leerde ik de kinderen beter kennen. Zo ontdekte ik bij Mohannad vonkjes van enthousiasme als het over voetbal ging. Inschrijven in een voetbalclub was de volgende stap. Als Zomerschoolcoach leg je in kleine stapjes het accent op taal en talent, maar er eenvoudigweg zijn voor hen is even belangrijk. Je bent als het ware een houvast voor het gezin, een bekend gezicht dat regelmatig langskomt. Dankbaarheid, gastvrijheid en oprechte vriendschap krijg je ervoor in de plaats. Hiervoor alleen al raad ik iedereen aan om Zomerschoolcoach te worden! En het is daarbij een hele ervaring waardoor je leert begrijpen hoe het is om als nieuwkomer een weg te moeten zoeken in een nieuwe maatschappij. Niet evident, zoveel is zeker!”