Zomerschoolcoaches

Een leuke vrijetijdsbesteding geeft kinderen de kans om te ontdekken wat ze graag doen, om vriendjes te maken, om nieuwe dingen te leren kennen, om grenzen te verleggen, etc. Voor anderstalige nieuwkomers is een zinvolle activiteit buiten de school(m)uren daarenboven ook een kans om meer Nederlands te oefenen.

Genk kent een ruim vrijetijdsaanbod voor kinderen, maar voor jonge, nieuwe stadsgenoten en hun ouders is het vaak nog niet gemakkelijk om hun weg hierin te vinden. Informatieve, sociale en financiële drempels spelen hierbij een rol. Om deze drempels te verlagen, zijn er in Genk Zomerschoolcoaches. Dit zijn geëngageerde vrijwilligers die nieuwkomers een duwtje in de rug geven door samen te zoeken naar een vrijetijdsbesteding en door Nederlands met hen te oefenen. Zomerschoolcoaches worden in juli, na de taal- en talentenweek van de Zomerschool, gekoppeld aan een gezin anderstalige nieuwkomers. Tussen juli en oktober brengen ze 10 bezoekjes aan hun Zomerschoolgezin.

We zijn op zoek naar nieuwe Zomerschoolcoaches!

  • Ben jij 22 jaar of ouder?
  • Werk je graag met kinderen en hun ouders?
  • Wil je anderstalige kinderen helpen met Nederlands te oefenen?
  • Wil je een bijdrage leveren aan hun talentontwikkeling en hen helpen zoeken naar een leuke vrijetijdsbesteding?

Meerdere keren JA? Dan ben jij de Zomerschoolcoach die we zoeken!

Wat bieden wij jou?

  • Een degelijke voorbereiding waarin je tips en informatie krijgt over Nederlands oefenen, talenten verkennen, communiceren met anderstaligen, het vrijetijdsaanbod in Genk, financiële tegemoetkomingen, …
  • Ondersteuning door een mentor voor de 10 huisbezoeken die je tussen juli en oktober doet.
  • Coachingcafés waarin je je ervaringen kan delen met andere Zomerschoolcoaches.
  • Een unieke kans om anderstalige kinderen en hun ouders op weg te helpen zodat ze zich sneller thuis voelen in Genk
  • Een gezellige sfeer in een toffe bende enthousiaste vrijwilligers.
  • Een unieke persoonlijke ervaring!

Word jij, net als Ine, Zomerschoolcoach?

Ine Loenders was vorig jaar Zomerschoolcoach van Helin, een 9-jarig meisje uit Bulgarije.

Ine: "Ik werd Zomerschoolcoach omdat ik graag met kinderen omga en graag mensen help. Eerst was Helin wat verlegen maar door samen dingen te doen zoals knutselen, naar de speeltuin of bib gaan, is ze open gebloeid. In de 4 maanden dat het project liep, kreeg ik een fijne band met het gezin. Ze hebben een speciaal plekje in mijn hart. Daarom spring ik nog af en toe binnen. Ik kan me nu ook meer inleven in de situatie van nieuwkomers en besef dat mijn kleine inspanning voor hen een verschil kan maken."

Ook voor de ouders van Helin waren de bezoekjes deugddoend. Ze merkten dat hun dochter steeds meer Nederlands leerde en durfde spreken. Bovendien vond ze zo ook de weg naar de computerles en dansles.

Zomerschoolcoaches Marleen en Laura vertellen: 

Marleen Corthout en Laura Weijers ontfermden zich in de Zomerschool over twee jonge meisjes uit een anderstalig gezin. Het leek hen een boeiende uitdaging en met de hulp van de andere coaches was dit een positieve ervaring.

Marleen en Laura: “In ons Zomerschoolgezin gaat iedereen naar school om Nederlands te leren. Maar in de zomervakantie liggen de lessen stil en verliezen ze soms hun woordenschat. Om die periode te overbruggen gaan wij naar de kinderen toe om het Nederlands dat ze al kennen spelenderwijs te onderhouden en te verbeteren. Onze bezoekjes zien er elke keer anders uit. We spelen gezelschapsspelletjes, lezen boeken of gaan samen op ontdekkingstocht in Genk. En uiteraard werkt het in twee richtingen want wij leren bij elke ontmoeting iets bij over hun cultuur of land, dat ze om welke reden ook moesten verlaten. We hadden geen torenhoge verwachtingen in dit project. Een kleine inspanning van ons is een groot verschil voor hen. En ze zijn daar enorm dankbaar voor want elke ontvangst verloopt hartelijk en met zelfgebakken lekkernijen!”