Ambassadeurs geloven in LABIOMISTA

Drie Genkenaren nauw betrokken bij LABIOMISTA vertellen waarom zij zo enthousiast zijn over dit nieuwe project. Aan het woord zijn Claudio Cavaliere, imker uit de Meeuwerstraat, Rita Saro, gedreven buurtbewoonster en Willem Ombelet, hoofd fertiliteitscentrum ZOL.

Claudio Cavaliere: "Bijenhal wordt eerste project van OpUnDi Genk"

“Als er een levend wezentje belangrijk is voor onze biodiversiteit, dan is het de bij. Ze zorgen voor de levensnoodzakelijke kruisbestuiving en bevruchting. Bijen ontbreken daarom niet op LABIOMISTA. Mijn bijenkasten stonden op het terrein van de oude zoo, maar die waren aan vernieuwing toe. De nieuwe bijenkasten worden dan ook een eerste gemeenschapsproject op LABIOMISTA. Samen bouwen we een prachtige bijenhal met veel ambacht. En de honing? Die zal je kunnen kopen in de shop van het bezoekersonthaal.”

Rita Saro: "Labiomista heeft de buurt nodig en omgekeerd"

“LABIOMISTA is voor ons een belangrijk project omdat het een nieuwe bestemming geeft aan het erfgoed van Zwartberg. Het verhaal dat bezoekers meekrijgen in LABIOMISTA, is ook het verhaal van onze buurt. Want hier wonen mensen vanuit verschillende culturen en met diverse identiteiten samen. Nomadland is de verbinding met de buurt, daar ben ik blij om. De volkstuintjes waren er al, maar er wordt ook gevraagd aan de inwoners om met nieuwe ideeën te komen. Volgens mij kan de één niet zonder de ander: LABIOMISTA heeft de buurt nodig en andersom geldt dat ook.”

(Lees verder onder het filmpje.) 

Willem Ombelet: "Kunst voor een betere wereld"

“Ik heb jaren geleden samen met Koen Vanmechelen de VZW ‘The Walking Egg’ opgericht. Hiermee proberen we mensen te bereiken, over heel de wereld, die geen of slechte toegang hebben tot vruchtbaarheidsbehandelingen. In de internationale wetenschappelijke context is het project inmiddels erg gekend. Koen Vanmechelen maakt mooie werken, maar ze hebben ook een inhoudelijke boodschap, dat is de kracht van zijn kunst. We zijn inmiddels goede vrienden geworden.”