Aanvraag vergunning schoolstraat

Een schoolstraat zorgt voor een veilige en kindvriendelijke situatie aan de schoolpoort met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De straat wordt aan het begin en einde van de schooldag gedurende de schoolstraaturen afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. De openbare weg is dan voorbehouden aan voetgangers en fietsers.

Wie heeft wel toegang tot de schoolstraat?
  • Bestuurders van motorvoertuigen die in de straat wonen of van wie de garage in die straat gelegen is op voorwaarde dat ze in het bezit zijn van een vergunning;
  • Prioritaire voertuigen, wanneer de aard van hun opdracht het rechtvaardigt;

Stad Genk kan als wegbeheerder vergunningen verlenen om de schoolstraat te betreden tijdens de uren dat de straat gesloten is.

Hoe doe je de aanvraag?

De aanvrager moet wonen op de schoolstraat dus gedomicilieerd zijn of een garage op zijn of haar naam hebben op de desbetreffende straat. Daarnaast dient de aanvrager per nummerplaat het inschrijvingsbewijs van de wagen toe te voegen bij de aanvraag. Voor bedrijfsvoertuigen volstaat een attest van de werkgever waarin vermeld staat dat de aanvrager de gebruikelijke bestuurder is. Voor een leasewagen volstaat een leasecontract.

De aanvraag met bovenstaande documenten doe je via dienst mobiliteit op mobiliteit@genk.be. Bij goedkeuring van de aanvraag ontvang je een vergunning om achter de voorruit te plaatsen.

Ook al heb je een vergunning, dan moet je nog steeds rekening houden met volgende voorwaarden:

  • Rij stapvoets;
  • Laat de doorgang vrij voor de voetgangers en fietsers, verleen voorrang en stop indien nodig;
  • Breng voetgangers en fietsers niet in gevaar en hinder hen niet.