Arlette Bertho: 'Niets zo leuk als samen met heel Genk 10.000 mondmaskers maken'

Nu mondmaskers deel uitmaken van het nieuwe normaal en essentieel zijn in de stap naar het oude normaal blijven we in Genk niet aan de zijlijn. Vanaf donderdag 7 mei nemen we de handschoen op en gaan de uitdaging aan om 10.000 bijkomende mondmaskers te maken in de Limburghal. Onder leiding van de stad coördineert Genkenaar Arlette Bertho het project. Zij vervaardigt al meerdere weken thuis mondmaskers.

 

Hoeveel stuks heb je al gemaakt?

Arlette: We hebben al zo’n 1650 stukken stof geknipt, die klaar zijn om gestikt te worden. Ik werk daarbij samen met zo’n twintig stiksters die stofpakketjes bij mij komen ophalen. Alles bij elkaar hebben we zo’n 800 maskers gemaakt, waarvan de helft al is bedeeld.

Hoe is het idee bij jou ontstaan om mondmaskers te maken?

Arlette: Als lid van de vereniging 50+ Genk ben ik een tijd geleden begonnen maskers te maken voor onze oudere leden die amper nog konden of mochten buitenkomen. Niet veel later, toen alles vlot bleek te lopen, stelde ik me de vraag waarom ik het project niet zou uitbreiden en maskers voor iedereen maken. En kijk waar we nu staan: donderdag starten we in de Limburghal de uitdaging om 10.000 mondmaskers te maken tegen eind volgende week.

Slagen jullie erin voldoende afstand te bewaren?

Arlette: Eigenlijk is dat geen probleem. In de Limburghal zitten we met een klein aantal mensen op een grote oppervlakte en kan iedereen rustig aan zijn eigen tafel blijven. Eerder hielp ik ook al mee met het project om mondmaskers te maken voor het ZOL. Net als daar zorgen we ervoor dat er toezicht is en de afstand wordt gegarandeerd. Mensen die wat te dicht dreigen te komen, herinneren we aan de anderhalvemeterregel.

Denk je dat we de 10.000 maskers zullen halen?

Arlette: Dat is zeker haalbaar in een stad als Genk. Maar dan moeten de vele mensen die nu zitten te popelen om iets te doen voor onze stad zich ook echt melden en meewerken. Eens je instapt, gaat het kriebelen en wil je niet meer opgeven tot het doel bereikt is. Zie het ook als een kans om nog eens buiten te komen op een veilige manier.

Waar kunnen kandidaten zich aanmelden?

Arlette: Wie wil komen meehelpen kan zich melden op 089 65 36 00, genkhelpt@genk.be of via www.genkhelpt.be. Bij de inplanning wordt er rekening gehouden met wat voor de vrijwilliger past. Voor wie twijfelt, heb ik maar één raad: kom gewoon eens proeven van de sfeer. Niets is zo leuk als samen met je stadsgenoten zo’n belangrijke uitdaging aan te gaan.