Autodelen

Autodelen klinkt als een nieuw concept maar de meesten onder ons hebben dit al vaker gedaan. Denk maar aan ouders die hun wagen 'delen' met hun kinderen, of die ene keer dat je de wagen van je broer/tante/vriend/buur/... leende omdat deze een trekhaak heeft. Dit is een vorm van autodelen die vaak gratis gebeurt.

Wat is het aanbod in Genk?

Via de links aan de rechterkant van de pagina, kan je naar de autodeelaanbieders gaan die in Genk (momenteel Cambio, Drivy en Zen Car) of een van de buurgemeenten aanwezig zijn. De website van Autodelen.net is van een overkoepelende Belgische organisatie, hier vind je meer info over alles rond autodelen in België.

Bij Cambio heb je beschikking over een kleine stadswagen (type Citroën C3).

Waarom?

Omwille van de groeiende vraag naar mobiliteit en de beperkte ruimte waarbinnen dit moet gebeuren, staan meer en meer mensen stil bij de ruimte die een stilstaande wagen inneemt, de kost hiervan, of je de wagen effectief nodig hebt voor elke verplaatsing alsook de tijd dat de wagen niet gebruikt wordt (tot 96% van de tijd). Deelwagens vormen hier een mooie oplossing, zowel voor de aanbieder die een gedeelte van de kost van de wagen kan recupereren als de sporadische autogebruiker die een auto kan gebruiken wanneer daar nood aan is.

Welke vormen zijn er?

Ondertussen zijn er vele verschillende vormen van deelsystemen op de markt. Het meest klassieke is een autoverhuurbedrijf. Vaak is dit voor meerdere dagen een goede optie. Aangezien niet iedereen een auto gedurende de hele dag nodig heeft, zijn er onder de noemer autodelen een heel aantal vormen voor kort verhuur bijgekomen. Sommige bedrijven (zoals Cambio) hebben een eigen vloot waar iedereen gebruik van kan maken eens je bent geregistreerd. Daarnaast zijn er ook privé-eigenaars die hun wagen verhuren aan iedereen die ge├»nteresseerd is (zoals Caramigo, Drivy). Als laatste heb je ook gesloten autodeelgroepen, hierbij wordt 1 wagen gedeeld door een beperkte groep (zoals Cozycar).