Autodelen

Autodelen klinkt als een nieuw concept maar de meesten onder ons hebben dit al vaker gedaan. Denk maar aan ouders die hun wagen 'delen' met hun kinderen, of die ene keer dat je de wagen van je broer/tante/vriend/buur/... leende omdat deze een trekhaak heeft. Dit is een vorm van autodelen die vaak gratis gebeurt.

Wat is het aanbod in Genk?

Momenteel werken we samen met Cambio Autodelen om duurzame mobiliteit in Genk te bevorderen. We hebben in totaal 7 deelauto's op verschillende locaties in Genk. In maart hebben we drie nieuwe deelauto's ter beschikking gesteld, twee op de site C-mine, gelegen aan de Wilde Kastanjelaan en één aan de Hooiplaats in Genk, waar de standplaats zich bevindt op de hoek van de Hooiplaats en de Dieplaan. Sinds november 2023 kan je aan het station ook een elektrische deelwagen terugvinden.

Cambio in je buurt

Hoe gebruik je een deelauto?

Je kunt eenvoudig gebruik maken van een deelauto dankzij de cambioApp. Met dit platform reserveer je een auto wanneer je dit wenst. Je betaalt alleen voor wat je gebruikt. Onderhoud, verzekering en belastingen zijn niet voor jouw rekening. Via onderstaande video vind je de werking van Cambio Autodelen stap voor stap toegelicht.

Info

We organiseren informatiemomenten om u beter te informeren over autodelen. Het volgende informatiemoment vindt plaats tijdens de week van de mobiliteit in september.

We lichten graag alles toe wat betreft autodelen en geven je graag mee hoe je er optimaal gebruik van maakt. Tot slot beantwoorden we al jouw vragen met veel enthousiasme!

Inschrijven is niet nodig. We hopen je te mogen verwelkomen!

Waarom?

Vanwege de groeiende vraag naar mobiliteit en de beperkte ruimte waarin dit moet gebeuren, denken meer en meer mensen na over de ruimte die een geparkeerde auto inneemt, de kosten hiervan, of je de auto daadwerkelijk nodig hebt voor elke verplaatsing en de tijd dat de auto niet wordt gebruikt (tot 96% van de tijd). Deelauto's vormen hier een mooie oplossing voor, zowel voor de aanbieder die een deel van de kosten van de auto kan recupereren als voor de sporadische autogebruiker die een auto kan gebruiken wanneer dat nodig is.

Welke vormen zijn er?

Er zijn nu veel verschillende vormen van deelsystemen op de markt. Het meest klassieke is een autoverhuurbedrijf. Vaak is dit een goede optie voor meerdere dagen. Aangezien niet iedereen de hele dag een auto nodig heeft, zijn er onder de noemer autodelen een aantal vormen van kort verhuur bijgekomen. Sommige bedrijven (zoals Cambio) hebben hun eigen vloot die iedereen kan gebruiken zodra je geregistreerd bent. Daarnaast zijn er privéeigenaren die hun auto verhuren aan iedereen die ge├»nteresseerd is (zoals Caramigo, Drivy). Ten slotte zijn er ook gesloten autodeelgroepen, waarbij 1 auto wordt gedeeld door een beperkte groep (zoals Cozycar).

De lijst met actieve spelers is terug te vinden aan de rechterkant van deze pagina. Op de website van autodelen.net vind je meer informatie over alles rond autodelen in België.