2023 - 10 enthousiaste beiaardbespelers

Stadsbeiaardiers An Lommelen en Wim Van Den Broeck nodigden Genkenaren uit voor een bijzonder experiment en lanceerden in juni 2023 een oproep.

Meer dan 25 kandidaten gaven aan te dromen van het grote beiaardinstrument te bespelen. 10 personen werden geselecteerd en gingen aan de slag met hun gekozen melodie op de oefenbeiaard.

De oefenbeiaard biedt de kandidaten de kans om in alle rust het beiaardklavier te leren kennen alsook de manier van bespelen. Een beiaardklavier ziet er anders uit dan een pianoklavier bijvoorbeeld.

An, wie zochten jullie voor dit experiment?
“10 enthousiaste Genkenaren die een band hebben met een lied of muzikale compositie. Denk bijvoorbeeld aan het openingsnummer van je trouw of een lievelingslied uit je jeugd.
We leren je er een fragmentje uit spelen op de beiaard van de Sint-Martinuskerk.”

Hoe gaat dat dan in z’n werk?
“We komen deze zomer een drietal keer samen om een kort fragment uit het liedje te selecteren en te leren spelen. In oktober is het de grote finale en wordt ieders fragment live gespeeld op de beiaard."

Moet je hiervoor muziekkennis hebben?
“Je hebt in feite geen muzikale voorkennis nodig, maar een toetsenbord kunnen bespelen of noten kunnen lezen is meegenomen. Je mag vooral geen hoogtevrees hebben want je moet 200 trappen nemen naar boven."

Wanneer is het resultaat te beluisteren?
"De groep is opgesplitst in twee en zal op twee verschillende momenten de beiaard bespelen. Donderdag 5 oktober om 10uur speelt de eerste groep en zaterdag 7 oktober om 17uur speelt de tweede groep zijn of haar melodie op de beiaard."

Meer info?
www.facebook.com/beiaardgenk
Dienst Cultuur: T 089 65 38 14

Foto: Lydia Szymczak