2022 - Nieuwe beiaardmelodie

In maart 2022 zochten de stadsbeiaardiers naar muzikale creaties voor een nieuwe beiaard-melodie en lanceerde hiervoor een oproep. De opdracht was om een korte, catchy en heldere melodie te componeren die op regelmatige tijdstippen het uur in de kerktoren aangeeft.

Een tiental muzikale Genkenaren gingen de uitdaging aan en stuurden hun nummer in. Samen met buurtbewoners en de twee beiaardiers, An en Wim, werden alle inzendingen beluisterd en becommentarieerd. Nadien werden drie melodieën geselecteerd. Het één al rustiger dan het ander, maar alle drie werden erg gesmaakt. De drie finalisten zijn bovendien leerling of oud-leerling van GA voor Kunst. Daar zit duidelijk talent.

Foto (vlnr): Dries Lenskens, An Lommelen, Peter Nicodemus en Daniela Gavilanes

NOSTALGIE

Genkenaren kozen hun favoriet via een stempagina en de winnaar van de nieuwe beiaardmelodie werd Dries Lenskens met zijn compositie ‘Nostalgia’. Opgroeien in Genk en de fijne herinneringen hieraan verbonden, inspireerden hem bij het maken van deze melodie. Hij heeft het ook herwerkt tot een slaapdeuntje voor zijn zoon.

En ook al werd het liedje van de andere finalisten, Peter en Daniela, niet gekozen, ze zijn even enthousiast als stadsbeiaardier An en vinden dat de nieuwe melodie zeker niet gaat vervelen.

Vanaf april 2023 weerklinkt ‘Nostalgia’ vanuit de beiaardtoren over de Genkse binnenstad.

Beluister alvast de winnende melodie.

NIEUWE AUTOMAAT

In oktober nam de Genkse beiaard ook een nieuw automaat in gebruik. Die maakt het automatisch afspelen van 100 verschillende deuntjes mogelijk, waaronder ook het nieuwe deuntje. Zo geven we dit majestueuze muziekinstrument in de Sint-Martinuskerk nog meer schwung. Uiteraard blijft de virtuositeit van de twee beiaardiers, An en Wim, onmisbaar om de 52 klokken van de beiaard te bespelen op feestdagen en bijzondere gelegenheden.

Meer info?
beiaard@genk.be
Volg Beiaard Genk op Facebook!