Interview met Michaël Van Droogenbroeck

De komst van journalist Michaël Van Droogenbroeck naar een infoavond op 26 oktober in het stadhuis zag de Horizon als een uitgelezen voorwendsel om een gesprek met hem te vragen. Vriendelijk als de VRT-autoriteit inzake financiële actualiteit is, stemde hij in met een telefoongesprek over spaarboekjes, aandelenschommelingen en overgewaardeerde huizenprijzen.

 

Vorig jaar bracht je het boek ‘Investeren in de tweede helft van je leven’ uit, samen met journalist Ewald Pironet. Welke boodschap heb je voor wie wil investeren?

Michaël: Twee woorden: denk na! Voor je al je spaargeld naar een spaarboekje brengt, is het goed stil te staan bij alternatieven. Daarmee wil ik zeker niet gezegd hebben dat een spaarboekje een slecht product is. Maar het heeft zo zijn nadelen.

 

Wat spreekt het meest tegen het spaarboekje?

Michaël: Het verlies aan koopkracht. We berekenden dat wie al zijn eieren in het mandje van een spaarboekje legt, op 15 jaar 15% aan koopkracht inboet. Niemand die intekent op een spaarproduct dat over zo’n tijdspanne je inleg met een zevende belooft te laten verdampen. En de almaar lagere rentes in het kielzog van de coronacrisis beloven de komende jaren geen beterschap.

 

Toch wil je het spaarboekje niet afbranden.

Michaël: Zeker niet. Er staat niet voor niets zo’n 300 miljard euro spaargeld op Belgische spaarboekjes geparkeerd. Het spaarboekje is vooral veilig en laat toe dat je te allen tijde relatief snel bij je geld kan. Bovendien is spaargeld in België ter waarde van 100.000 euro beschermd. Niet onbelangrijk in onzekere tijden.

 

Zijn wij risicoaverse Belgen klaar voor de overstap naar aandelen?

Michaël: Let wel: het is niet de bedoeling iedereen naar aandelen te drijven. Maar wie rendement zoekt, moet er het risico bijnemen. Belangrijk is altijd je risicoprofiel te bepalen en goed na te gaan waar je naartoe wil over x-aantal jaren. Mensen ertoe aanzetten om ondoordacht de financiële markten op te trekken met hun spaargeld is zeker niet onze bedoeling.

 

Geregeld steekt de goudkoorts weer op. Hoe beleg je het best in goud?

Michaël: De eerste vraag moet zijn of goud een interessante belegging is. Zeker voor individuele beleggers met wat spaargeld zou ik daaraan durven twijfelen. Goud heeft namelijk weinig economische waarde en het aanbod ervan is schaars. Zelf noem ik het weleens een dode belegging. In een bredere portefeuille kan goud wel een rol spelen, als een soort brandverzekering tegen te hevig schommelende aandelenkoersen. De goudprijs stijgt immers dikwijls wanneer aandelen het minder goed doen.

 

Hoe kan je als kleine belegger investeren in goud?

Michaël: Je kan goudstaven of gouden munten kopen. Maar die moet je in een kluis bij de bank bewaren. En dat is natuurlijk niet gratis en vermindert je winstpotentieel. Daarnaast kan je ook goudtrackers kopen, die zo veel mogelijk mee evolueren met de goudprijs.

 

In een interview op Radio 1 grapte medeauteur Ewald Pironet dat een fiets de beste investering is. Welke alternatieve investeringen lijken je het overwegen waard?

Michaël: Uit alternatieve investeringen zoals kunst valt moeilijk rendement te halen. Net als bij goud geldt ook dat de prijzen van grondstoffen louter afhangen van vraag en aanbod. Bij aandelen van bedrijven spelen heel wat andere factoren die de koers beïnvloeden. Grondstoffenprijzen variëren daardoor sterker, waardoor de kans vergroot dat je verlies moet incasseren. In het boek leggen Ewald en ik uit dat investeren in jezelf ook een prima keuze is. Denk maar aan een cursus volgen of investeren in een goed doel of een groene toekomst. Investeren moet je echt ruim interpreteren.

 

De aandelenmarkten zijn sinds hun dieptepunt van midden maart enorm gestegen. Je hoort weleens dat je in het huidige beursklimaat gewoon moet meedoen met de rest en de eigenlijke factoren die de koers op lange termijn bepalen, negeren. Een goed idee?

Michaël: Aandelen zijn de spiegel voor de toekomst van de economie. Als voorlopende indicator voorspellen ze waar het met de economie naartoe gaat. Het klopt dat sommige aandelen te sterk gestegen zijn. Maar daarin mag de belegger geen bewijs zien dat cijfers en feiten niet meer belangrijk zijn. Het beste voorbeeld is de lockdown. Meteen bij het begin van de pandemie doken de beurzen enorm in het rood, net omdat duidelijk werd dat de bedrijfswinsten enorm zouden lijden onder zo’n scenario.

 

Slotvraag: in je boek wordt aangetoond dat de Belgische huizenprijzen sterk overgewaardeerd zijn. Verkoopt wie twijfelt zijn huis beter nu?

Michaël: Voorspellen is uiteraard onmogelijk. De prijzen van de huizen in ons land zijn afhankelijk van hoe je het berekent gemiddeld 50% te hoog. Een daling wordt al zo lang in het vooruitzicht gesteld, zeker ook door corona. Maar voorlopig geven ze geen krimp. De lage rente legt een bodem onder die prijzen. Maar of die prijzen zo hoog kunnen blijven?