VTA en Onderhoudssnoei voor bomen

Boomverzorging 

Als inheemse bomen onder goede omstandigheden kunnen groeien en genoeg ruimte hebben, kunnen ze heel oud worden zonder hulp van de mens. Bijna alle bomen in stedelijke gebieden en tuinen hebben echter geen van beiden. Het gevolg is dat ze op een bepaald moment afhankelijk zijn van de mens om gezond te blijven. Soms kan zulke hulp vrij simpel zijn, bijvoorbeeld door wat extra water te voorzien, verharding rond de wortels te verwijderen of opgebruikte voedingsstoffen aan te vullen. Soms is het ingewikkelder en is er snoei, behandeling van ziektes of bestrijding van plagen nodig. De eerste vraag die we ons steeds moeten stellen is "Hoe gaat het met deze boom". Om deze cruciale vraag te beantwoorden wordt een boomcontrole of 'VTA' (Visual Tree Assessment) uitgevoerd.

VTA en onderhoudssnoei

Bij een VTA wordt elke boom bovengronds en visueel gecontroleerd op defecten zoals de aanwezigheid van holtes, wonden, schimmels, scheuren en aanwijzingen van overgewicht van zware takken. Deze uitwendige symptomen kunnen een indicatie zijn van inwendige verzwakkingen en een verhoogd risico op breuk of windworp van de gehele boom aangeven.

Je kunt een VTA door een boomspecialist laten doen, liefst iemand met een European Tree Worker (ETW) of een European Tree Technician (ETT) certificaat. De meeste openbare bomen in Genk worden door ons eigen personeel gecontroleerd, maar stad Genk heeft een externe firma, Krinkels, aangenomen om VTA's en onderhoudssnoeiwerken voor privé-erfgoedbomen en meest waardevolle bomen uit te voeren.

Elke erfgoedboom heeft recht op één gratis VTA per vijf jaar en één gratis onderhoudssnoei per tien jaar.

Elke meest waardevolle boom kan €50 subsidie voor een VTA per vijf jaar, en een subsidie tot 30% van een onderhoudssnoei (max €250) per tien jaar krijgen.

Een erkende ETT voert het boomonderzoek uit. Na de controle maakt de deskundige een verslag over jouw boom, met ook de vermelding of jouw boom verdere behandeling nodig heeft. Indien een onderhoudssnoei nodig is, wordt dit besproken met stad Genk. Na goedkeuring bespreken we met jou of je kosteloos (voor bomen op de erfgoedlijst) of met subsidie (voor de andere waardevolle bomen) je boom door Krinkels kan laten snoeien.

Zijn er andere problemen met je erfgoedboom, dan proberen we samen een oplossing uit te werken.