Budget4life: Genk helpt jongeren met budgetbeheer

Gepubliceerd op dinsdag 22 april 2025 17 u.

Steeds meer jongeren kloppen aan bij hulpinstanties met vragen over hun financiële situatie. Daarom organiseert stad Genk de Budget4life beurs: een interactieve beurs waar jongeren op een laagdrempelige manier alles leren over budgetten beheren, aankopen en kredieten. 

Dit jaar verwelkomt stad Genk in het Sociaal Huis Portavida 650 leerlingen uit het 6e en 7e middelbaar om hen alles te leren over budgetbeheer. En dat is nodig, uit onderzoek van bankensector Febelfin blijkt immers dat bijna de helft van de jongeren niet weet hoe ze aan budgetbeheer kunnen doen. Nochtans zullen deze jongeren binnenkort hun eerste stappen op de werkvloer zetten en geld verdienen. Ze hebben dus meer dan ooit behoefte aan financiële kennis en ondersteuning. Een initiatief zoals Budget4life moet de financiële geletterdheid van deze jongeren versterken. 

De beurs, die door Limburg reist, duurt 5 weken en wordt georganiseerd in samenwerking met BIZ Limburg (een samenwerkingsverband tussen de Limburgse OCMW’s en CAW Limburg) en het OCMW van Houthalen-Helchteren. 

Bewustmaking 

Tijdens een 2 uur durende rondleiding en verschillende interactieve sessies, ontdekken de leerlingen hoe ze hun eigen budgetten kunnen beheren. Hoe ziet hun huidige financiële situatie eruit? Wat zijn mogelijke gevaren (reclame, leningen, ...)? Hoe kunnen ze bewuster omgaan met geld? Ze worden tijdens deze sessies begeleid door medewerkers van het Sociaal Huis Portavida. 

Meer vragen 

Steeds meer jongeren zitten met vragen rond hun financiële situatie. “We zien die toename ook in het Sociaal Huis Portavida”, bevestigt Sara Roncada, schepen van Sociaal Welzijn. “Daarom investeren wij in een preventieve actie zoals Budget4Life, die jongeren leert hoe ze moeten omgaan met hun budget en hoe ze zich kunnen wapenen voor de toekomst. Ook bieden we informatie over instanties waar ze terecht kunnen met vragen.” 

Preventief 

Vroegtijdig informeren en sensibiliseren moet de risico’s op financiële problemen verkleinen. Burgemeester Wim Dries: “Financiële geletterdheid is geen luxe voor later, maar een noodzaak vanaf de start — voor jongeren én volwassenen. Wie minder goed op de hoogte is van zijn financiële zaken, houdt zich minder graag bezig met geldkwesties én heeft vaker geldproblemen. Op die manier komt een vicieuze cirkel tot stand die finaal tot armoede kan leiden. Als stad blijven we daarom inzetten op preventie en educatie."