Cosmogolem: wereldproject voor kinderrechten

De Cosmogolem is een bijzonder kunstwerk dat Koen Vanmechelen al op 17 jaar maakte. De houten reus is uitgegroeid tot een wereldproject rond kinderrechten, dat hoop en geloof in de toekomst uitstraalt.

Via het luikje ter hoogte van het hart kunnen kinderen hun wensen en dromen in de Cosmogolem kwijt. De reus antwoordt altijd. Zo helpt dit beeld kinderen overal ter wereld om hun eigen stem en identiteit te vinden. Soms reist de Cosmogolem naar een bepaalde locatie, soms wordt hij ter plaatste gemaakt. Altijd bouwen kinderen mee. Onvermoeibaar zoekt hij naar nieuwe plaatsen, om vreugde te zaaien en hoop te brengen. De Belgische zuster Jeanne Devos die opkomt voor de allerarmsten in Indië en de bekende kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens van de KU-Leuven zijn erelid van de Gosmogolem-stichting.

KEN JE DE COSMOGOLEM VAN GENK?

Een van de eerste Cosmogolem werd in Genk gemaakt en kreeg in november 2008 een plaatsje op het Cosmogolemplein achter Jeugdcentrum Rondpunt 26. Ondertussen zijn er wereldwijd al meer dan 40 beelden. Onder andere in onze zusterstad Francistown in Botswana, in Indië, Zimbabwe, Polen, Mexico en Chili. Sinds 2018 heeft ook LABIOMISTA een eigen Cosmogolem. In het Cosmopolitan Culture Park staat het eerste stenen exemplaar, tien meter hoog en opgebouwd uit vijfentwintig marmeren blokken die samen meer dan 400 ton wegen.

KLEURTEKENING

Op LABIOMISTA woont ook een Cosmogolem. Kinderen kunnen de tekening hier downloaden, inkleuren en afgeven op LABIOMISTA. Schrijf bji de tekening je wens voor Genk en de wereld, en speel gratis het spel 'Rijk der Dieren' in Labiomista (actie van 6 juli tot 3 november 2019).