Cosmopolitan Culture Park: een omgekeerde dierentuin

Welkom in het Cosmopolitan Culture Park op LABIOMISTA. Een park van natuur, dier en kunst, de fundamenten in het werk van Koen Vanmechelen.

Over een 1,7 kilometer kronkelend wandelpad loop je boven en door wild begroeide weides. De verschillende dierensoorten die een belangrijke rol spelen in het werk van de kunstenaar bepalen zelf hun plek in het ecosysteem.

LABIOMISTA vervangt niet de ene zoo door een andere. Koen Vanmechelen bezorgt zijn dieren een terugkeer naar een natuurlijke habitat in het gras- en bosland van het park. Hier maken ze hun eigen verhaal. De mens wordt hier tot een minimum beperkt. Hij is een enkele schakel in de mysterieuze broedkamer van de natuur.

Wie bekijkt wie? Dat is de vraag die je hier mag stellen.

ZO BEGON HET

Wat meer dan 40 jaar geleden begon met een kuikentje is uitgegroeid tot een grote boerderij. Het kuikentje in Koen Vanmechelens kinderslaapkamer werd een kip en dé muze voor de jonge kunstenaar. De verwondering over deze schijnbare doodgewone vogel, smeedde hij al op jonge leeftijd om tot kunst. Daarbij stelde hij zich veel vragen. Waarom was de kip te vinden in bijna elke cultuur? Vanwaar zovele soorten? Al deze vragen dreven hem rond de planeet op zoek naar antwoorden.

DIEREN VERTELLEN

Vanmechelen kruiste talloze kippensoorten in zijn Cosmopolitan Chicken Project. En niet alleen zij maar ook tal van andere dieren kregen een plaats op zijn boerderij: de kameel, het varken, de lama, de dromedaris, de alpaca en tal van vogels zoals de arend, uil, nandoe, emoe en struisvogel.

Wat die dieren de mens te vertellen hebben, schuilt niet alleen in het hier en nu. Hun lange geschiedenis met de mens heeft zich diep genesteld in hun genen. Daarom dat de kunstenaar samenwerkt met wetenschappers uit verschillende takken om de verhalen van deze mededieren te ontsluiten.

DIEREN MET RECHTEN

De rechten van dieren staan altijd centraal in Vanmechelens projecten. Ze krijgen veel natuurlijke ruimte, de beste verzorging en sterven een natuurlijke dood. De boerderij in Oudsbergen wordt gerund door zijn vrouw Inge Kindt, die ook de zorg opneemt voor de dieren in het Cosmopolitan Culture Park. Ze heeft een groot hart voor dieren en jarenlange ervaring in de zorg voor anderen. “Dit park is zoals een omgekeerde dierentuin”, zegt ze. “Lama’s, alpaca’s, dromedarissen, kippen, nandoes, emoes en struisvogels zitten niet opgesloten maar bewonen de weides”, beschrijft Inge.

WARME VERZORGING

Voor de verzorging van de dieren heeft Inge een unieke samenwerking opgezet met de RegenbOog vzw en Covida uit Genk. Deze organisaties uit de buurt bieden vrijetijdsbeleving
aan kinderen, jongeren en volwassen met een beperking. Ook natuurbeleving past in dit plaatje. Inge: “De dagelijkse zorg neemt enkele uurtjes in beslag. Dat gaat dan van voederen, tot mesten en eitjes rapen. Maar daarnaast kunnen ze met hun begeleider ook andere leuke dingen doen. Op ontdekking gaan in de natuur of samen iets lekkers bereiden met de eitjes.”

“Het feit dat onze mensen een actieve rol krijgen in deze warme dierenverzorging op LABIOMISTA maakt ‘de mix van het leven’ extra betekenisvol”, vult Johan Vanroye van RegenbOog vzw aan. “Ze zijn opvallend vertrouwd met de dieren. En je ziet dat het kleur geeft aan hun leven. En het zet ons als samenleving ertoe aan om inclusief te denken. We zetten graag onze schouders onder dit project.”