Dag van de Wetenschap in Genk - dossier 3600

Een leven zonder wetenschap en technologie? Dat is er één zonder auto, zonder medicijnen, zonder bril en zonder smartphone. Moeilijk in te beelden, toch? Tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 24 november ontdek je wat er in onze stad gebeurt rond wetenschap, technologie en innovatie. Knappe koppen delen graag hun kennis. Neem deel aan demonstraties, expo’s en lezingen.

Of nog leuker: ga zelf aan de slag in de workshops! Thor Park, Kattevennen Cosmodrome en LABIOMISTA verwelkomen je met een spectaculair programma.

WETENSCHAP EN KUNST OP LABIOMISTA

De UHasselt trekt op 24 november naar LABIOMISTA. Ontdek hoe deze plek een diepgaande en unieke kruisbestuiving vormt tussen kunst en wetenschap. De ‘kruisbestuivers’ geven duiding bij de kunst, projecten en filosofie van Koen Vanmechelen. Op de wetenschapsmarkt merk je hoezeer wetenschap en technologie verweven zit in ons leven. Hier zijn leuke workshops (ook voor kinderen!), demo’s en experimenten voor het brede publiek. Tijdens de Speakers‘ Corner delen Koen Vanmechelen en wetenschappers de meest spannende inzichten en ontdekkingen uit hun vakgebied. Ook de studio van de kunstenaar, The Battery, is die dag uitzonderlijk open!

"Kunst en wetenschap hebben dezelfde oorsprong. Beide zijn ge├»nspireerd door de verbeelding van de altijd onderzoekende geest. Kunst is net zoals wetenschap een manier om nieuwe dingen te ontdekken. Ze brengen de maatschappij vooruit. Daarom draagt LABIOMISTA ook een labo in zich. Een plek waar wetenschap, kunst en samenleving samenkomen.”
- KOEN VANMECHELEN - Kunstenaar

RUIMTEVAART IN KATTEVENNEN - COSMODROME

Kattevennen - Cosmodrome is de plek bij uitstek als je op zoek bent naar kennis over onze aardbol en het heelal. De Dag van de Wetenschap gaat hier over ruimtevaart want die is minder ver weg dan je denkt. Toestellen die we bijna elke dag gebruiken, maken ons het leven een stuk makkelijker dankzij technologie van ruimtevaartorganisaties zoals NASA. In de expo-ruimte van de Cosmodrome kan je op 24 november tal van uitvindingen bekijken en is ruimte-ambassadeur Nancy Vermeulen te gast.

“In Kattevennen - Cosmodrome leer je heel wat over onze aarde en het heelal. 50 jaar geleden zette de eerste mens voet op de maan. Dit resulteerde in een hele reeks uitvindingen in de ruimtevaart die nadien ook werden toegepast in het dagelijks leven. Je kan ze niet meer wegdenken.”
- NANCY VERMEULEN - Private Astronaut Trainer & ruimte-ambassadeur

WONDERE WERELD VAN ENERGIE EN TECHNOLOGIE OP THOR PARK

Thor Park is de plek voor onderzoek en opleiding in duurzame energie en innovatieve technieken. Met de opening van T2-campus in 2018 ligt hier het kloppend hart van technologieopleidingen in Limburg. Denk aan lasser, energie-installateur, netwerkbeheerder of game-ontwikkelaar. In EnergyVille bundelen de KU Leuven, VITO, imec en UHasselt hun Europees toponderzoek naar duurzame slimme energiesystemen. Op 24 november ontdek je alles wat deze site te bieden heeft.

“Op Thor Park zie je hoe meer dan 200 wetenschappers aan de basis liggen van nieuwe technologieën die een antwoord bieden op de energieuitdagingen. Op de Dag van de Wetenschap kan je hier lezingen, demo’s en workshops volgen. Bovendien kan je de high-tech labo’s van EnergyVille bezoeken. Ontdek hoe boeiend het is om met wetenschap en techniek bezig te zijn. Een job van vandaag en morgen!
- RONNY BELMANS - Hoogleraar KU-leuven en hoofd Campus EnergyVille