De 4 fasen tijdens de winterdienstregeling

Een winterdienstregeling omvat diverse fasen. Afhankelijk van de ernst van de weersvoorspellingen neemt de Technisch Uitvoerende Dienst een bepaalde volgorde aan tijdens het preventief en curatief strooien/pekelen. Normaliter beginnen we met de eerste fase, naarmate het weer extremer of gevaarlijker wordt, schakelen we over naar een volgende fase.

Wat is het verschil tussen preventief en curatief strooien/pekelen?
Preventief strooien/pekelen vindt plaats voordat de extreme weersomstandigheden optreden. Curatief strooien betekent strooien vanaf het moment dat er al sneeuw of ijzel aanwezig is. Men probeert dan de weg opnieuw sneeuw – en ijsvrij te maken.

Fase 1

preventief strooien van bruggen en vochtgevoelige plekken.

  • Deze plekken bevriezen sneller dan gewone wegen. Daarom worden deze sneller behandeld. (Deze fase geldt enkel voor wegen en NIET voor fietspaden)

Fase 2

preventief strooien/pekelen van prioritaire wegen en fietspaden

  • Voor wegen zijn dat 3 routes van elk +/- 100km.
    In deze routes zitten drukke invalswegen, verbindingswegen, buswegen, schoolomgevingen, hellingen, handelsstraten vervat.
  • Voor fietspaden zijn dat 3 routes van elk +/- 25km.
    Ook hier zijn de prioritaire fietspaden in opgenomen.

Fase 3

Curatief strooien/pekelen van prioritaire wegen en fietspaden. (Met sneeuwschop of sneeuwborstel)

  • Wegen: 4 voertuigen die 3 routes proberen sneeuw- en ijsvrij te houden.
  • Fietspaden: 5 voertuigen die elk een regio proberen sneeuw- en ijsvrij te houden.
  • Bij voetpaden aan de schoolomgevingen, het centrum, C-mine, Vennestraat en Stalenstraat zal er handmatig geruimd en gestrooid worden.

Fase 4

Curatief strooien van niet-prioritaire wegen en fietspaden. (met sneeuwschop of sneeuwborstel)

  • Indien er beoordeeld wordt dat fase 3 verkeersveilig is, gaan de ploegen over tot het sneeuw- en ijsvrij maken van niet prioritaire wegen en fietspaden.
  • Wanneer het weer opnieuw omschakelt kan het zijn dat de Technisch Uitvoerende Dienst van fase 4 terugkeert naar fase 3. Ze stoppen dan ook met het behandelen van de niet-prioritaire wegen tot de weersomstandigheden dit weer toelaten.

BELANGRIJK!
De Gewestwegen en bijhorende fietspaden worden NIET door Stad Genk behandeld maar door het Agentschap Wegen en Verkeer. Dit zijn o.a.: Oosterring, Westerring, André Dumontlaan, Europalaan, Henri Fordlaan, Weg naar As,… Bij klachten over deze wegen mag je je rechtstreeks tot het Agentschap Wegen en Verkeer wenden.