Een winterdienstregeling omvat diverse fasen. Afhankelijk van de ernst van de weersvoorspellingen neemt de Technisch Uitvoerende Dienst een bepaalde volgorde aan tijdens het preventief en curatief strooien/pekelen. Normaliter beginnen we met de eerste fase, naarmate het weer extremer of gevaarlijker wordt, schakelen we over naar een volgende fase.
Wat is het verschil tussen preventief en curatief strooien/pekelen?
Preventief strooien/pekelen vindt plaats voordat de extreme weersomstandigheden optreden. Curatief strooien betekent strooien vanaf het moment dat er al sneeuw of ijzel aanwezig is. Men probeert dan de weg opnieuw sneeuw – en ijsvrij te maken.
Fase 1
preventief strooien van bruggen en vochtgevoelige plekken.
- Deze plekken bevriezen sneller dan gewone wegen. Daarom worden deze sneller behandeld. (Deze fase geldt enkel voor wegen en NIET voor fietspaden)
Fase 2
preventief strooien/pekelen van prioritaire wegen en fietspaden
- Voor wegen zijn dat 3 routes van elk +/- 100km.
In deze routes zitten drukke invalswegen, verbindingswegen, buswegen, schoolomgevingen, hellingen, handelsstraten vervat. - Voor fietspaden zijn dat 3 routes van elk +/- 25km.
Ook hier zijn de prioritaire fietspaden in opgenomen.
Fase 3
Curatief strooien/pekelen van prioritaire wegen en fietspaden. (Met sneeuwschop of sneeuwborstel)
- Wegen: 4 voertuigen die 3 routes proberen sneeuw- en ijsvrij te houden.
- Fietspaden: 5 voertuigen die elk een regio proberen sneeuw- en ijsvrij te houden.
- Bij voetpaden aan de schoolomgevingen, het centrum, C-mine, Vennestraat en Stalenstraat zal er handmatig geruimd en gestrooid worden.
Fase 4
Curatief strooien van niet-prioritaire wegen en fietspaden. (met sneeuwschop of sneeuwborstel)
- Indien er beoordeeld wordt dat fase 3 verkeersveilig is, gaan de ploegen over tot het sneeuw- en ijsvrij maken van niet prioritaire wegen en fietspaden.
- Wanneer het weer opnieuw omschakelt kan het zijn dat de Technisch Uitvoerende Dienst van fase 4 terugkeert naar fase 3. Ze stoppen dan ook met het behandelen van de niet-prioritaire wegen tot de weersomstandigheden dit weer toelaten.
BELANGRIJK!
De Gewestwegen en bijhorende fietspaden worden NIET door Stad Genk behandeld maar door het Agentschap Wegen en Verkeer. Dit zijn o.a.: Oosterring, Westerring, André Dumontlaan, Europalaan, Henri Fordlaan, Weg naar As,… Bij klachten over deze wegen mag je je rechtstreeks tot het Agentschap Wegen en Verkeer wenden.