Lisa had een schitterend idee : een zaakje openen waar je oude maar nog goede kleding kunt binnenbrengen in ruil voor nieuwe stuks naar keuze. Mét slow coffee, taart van de natuurbakkerij en vers gemaakte soep met groentjes van Puur Leguum.
Wat is nu precies het concept van De Ruilbar?
Wie zijn kleding binnen brengt, krijgt niet meteen iets in de plaats. Je kledingstuk wordt netjes opgehangen in de winkel en zodra het verkocht raakt, krijg je punten ( 1 punt is 1 euro waard). Met die punten kan je zelf een nieuw kledingstuk kopen of je gebruikt de punten om een koffie te drinken en een gebakje te eten in De Ruilbar. 70 procent van de verkoopsom gaat naar de eigenaar van het kledingstuk en 30 procent gaat naar De Ruilbar zelf. Maar wil je gewoon eens leuk winkelen, dan kan je ook gewoon in euro's betalen.
Duurzaamheid is het uitgangspunt. Zo kreeg ook een groot deel van de meubels en de inrichting een tweede leven. Voor Lisa is duurzaam leen de toekomst, maar lang niet de gemakkelijkste weg. Met De Ruilbar wil ze de drempel voor jongeren verlagen.