De Stiemervallei

Als conservator van de Stiemervallei vertelde Jos Lycops in de Horizon van januari over wat je als vrijwilliger zoal kan doen om de Stiemervallei verder op te waarderen. Aangezien Jos meer vertelde dan waar er plaats voor was, zetten we het gesprek hier verder.

 

Waarom doe je dit vrijwilligerswerk al zo lang? Je bent al meerdere tientallen jaren aan de slag voor Natuurpunt.

Jos: Ondertussen doe ik het al vijftig jaar. Werken in de natuur geeft je een gevoel van welbehagen, rust en leert je veel nieuws bij. Genk is heel verstedelijkt en heeft her en der groene eilandjes. Die proberen zo goed mogelijk aan elkaar te laten sluiten, is een mooie opdracht in de strijd voor natuurbehoud. Reservaten moeten de bron zijn van waaruit de natuur wegvloeit om de hele stad te overspoelen. Bovendien merk ik graag op dat ik de gewijzigde visie van Natuurpunt op natuur met plezier uitdraag. Die houdt onder meer in dat je de natuur niet moet opsluiten in reservaten, maar moet laten uitbreken. De natuur houdt de mens een spiegel voor en past zich voortdurend aan. Ze maant ook tot innerlijke rust, die ruimte maakt voor creativiteit.

 

Als je de natuur moet laten uitbreken en die zich toch altijd aanpast aan veranderende omstandigheden, waarom bestrijden jullie dan toch bepaalde soorten?

Jos: In de Stiemervallei komen zo’n 800 soorten voor. Een kwart daarvan ontsnapt via de tuinen naar de vrije natuur en is dus invasief. Een klein aantal daarvan moet je bekampen omdat ze een bedreiging vormen voor de biodiversiteit. Net die verscheidenheid is de belangrijkste bijdrage van de natuur. Exoten die het evenwicht verstoren waar ze voorkomen, moet je verwijderen.

 

Hoe moeilijk is het om dat evenwicht te bewaren?

Jos: We wonen hier in een heel verstedelijkt gebied. De Stiemerbeek stroomt langs de tuinen van veel mensen door en is dus kwetsbaar voor veel menselijke invloeden. Maar net de eigenaars van die tuinen zijn ook zo fier op het stukje Genk waar ze wonen en helpen graag mee om het te bewaren en te versterken. We leren hen graag wat bij over natuurbeheer, waarna ze zelf aan de slag kunnen. Mensen betrekken en kansen geven om de natuur te helpen, daar wordt iedereen beter van.