Online identiteit: bewustwording en dialoog
Aan de stand werd aandacht besteed aan het thema online identiteit. Bezoekers kregen de kans om na te denken over vragen als: Wie ben ik in de online wereld? en Hoe presenteer ik mezelf op sociale media? Het doel was om mensen bewust te maken van hun digitale identiteit en hoe dit hun online gedrag beïnvloedt. Bezoekers deelden hun ervaringen via een social media-bord en gingen in gesprek over hun online ervaringen en veiligheidsgevoel.
Quishing: voorzichtigheid bij QR-codes
Ook het minder bekende fenomeen 'Quishing' werd besproken. Bezoekers werden erop gewezen dat het scannen van QR-codes, vooral in openbare ruimtes, risicos kan meebrengen als er om persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Via een kleine doe mee en win-wedstrijd kregen deelnemers meer inzicht in hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen deze vorm van phishing. Daarnaast konden ze via een korte vragenlijst hun zorgen en vragen over digitale veiligheid delen.
Phishing: op een speelse manier leren
Voor de jongere bezoekers was er een spel waarbij ze visjes vingen. Dit spel introduceerde hen op een speelse manier in het fenomeen 'Phishing', een vorm van online oplichting waarbij criminelen via valse berichten proberen persoonlijke informatie te verkrijgen. Bezoekers kregen ook enkele praktische tips om phishing te herkennen en te voorkomen.
Sociale media en privacy
Daarnaast was er een waarzegster die op een ludieke manier liet zien hoeveel persoonlijke informatie van iemand online beschikbaar is via sociale media. Dit gaf bezoekers een speelse, maar leerzame ervaring die hen aanspoorde om na te denken over hun privacy-instellingen en het belang van het beschermen van hun online gegevens.
Handige tips voor digitale veiligheid:
- Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. En: Als je niet hebt meegedaan aan een wedstrijd, kun je ook niets winnen.
- Geef nooit persoonlijke informatie zoals wachtwoorden of creditcardgegevens aan onbekenden.
- Gebruik steeds sterke wachtwoorden gecombineerd met een andere vorm van beveiliging, zoals een tweestapsverificatie.
- Controleer altijd of je op een beveiligde website zit (slotje in de adresbalk en URL die begint met https://).
- Wees alert bij dwingende of dringende e-mails. Officiële instanties communiceren niet op deze manier. Twijfel je? Zoek het officiële telefoonnummer op en verifieer.
Wil je op de hoogte blijven van actuele veiligheidsmaatregelen en tips voor een veilig Genk. Schrijf je dan in voor onze Veilig in Genk Nieuwsbrief.
Schrijf je in