Diversiteit en inclusie op de werkvloer

Stad Genk doet al jaren inspanningen om meer diversiteit in huis te halen want de werkplek van de toekomst is divers en inclusief.

Bijna één op drie personeelsleden bij stad Genk is van niet-Belgische origine¬†. Hoe hoger we stijgen in de organisatie, hoe lager dit aantal. Op masterniveau komt bijvoorbeeld slechts 1 op 20 medewerkers uit deze doelgroep. Onderaan deze pagina kan je een infographic hierover downloaden.

Wist je dat stad Genk al verschillende jaren inspanningen doet om de diversiteit onder het personeel op te krikken ?

Zo kan je bij bepaalde vacatures naar een jobinfomoment. Daar krijg je niet alleen meer informatie over de jobinhoud, maar kom je ook te weten hoe de selectieprocedure zal verlopen.

Selectiejury’s bij stad Genk worden divers samengesteld (op vlak van gender, leeftijd en afkomst). Hiervoor werkt stad Genk aan een pool van deskundigen op vlak van HR maar ook op vlak van allerlei jobinhouden. Daarvoor breidt stad Genk haar netwerk uit met experten op vlak van bijvoorbeeld technologie, sociaal werk, communicatie, etc.

Springplank voor divers talent geeft mensen uit bepaalde kansengroepen de mogelijkheid om gedurende maximum zes maanden aan de slag te gaan bij stad Genk. Op die manier leren ze de werking van een lokaal bestuur kennen, maar zit er voor sommige groepen ook extra oefenkansen Nederlands in. Ook dit initiatief kadert binnen de inspanningen die stad Genk doet om diversiteit op de hogere niveaus van de organisatie binnen te halen.

Zo stapte de dienst Kinderopvang in het project en dat leidde tot positieve ervaringen, zowel voor de dienst als voor de twee medewerkers.

Said kwam terecht bij de dienst Sociaal welzijn, deed daar een heleboel ervaring op en slaagde op een wervingsexamen bij stad Genk.

Het project is mede mogelijk gemaakt door het ESF AMIF-fonds en is in samenwerking met RiseSmart. Meer informatie over het project vind je in de brochure die je onderaan deze pagina kan downloaden.