Duodag 2021: terugblik

Tijdens DUOdag op 18 november kregen vier mensen die om sociale, medische, psychische of fysieke redenen moeilijker de weg naar de arbeidsmarkt vinden de kans om een boeiende werkervaring binnen de brede organisatie van stad Genk op te doen. Twee gloednieuwe gemeenschapswachten, één veelzijdige medewerker op C-mine en een enthousiaste kracht op Portavida voor-één-dag vroegen we naar wat reacties.

Dankbaar voor de kans die ze kregen getuigen vier DUOdayers over de positieve impact van een werkervaring als deze. Ook hun begeleiders begrijpen het belang van dit initiatief: “We geven mensen voor wie de toegang tot de arbeidsmarkt om een of andere reden minder open ligt een unieke kans om te proeven hoe leuk het is nieuwe mensen te leren kennen en zinvol aan de slag te gaan”, leert An Leemans van C-mine.

 

Geven en krijgen

“Daar sluit ik me bij aan”, zegt Mahmure Karaoglu van Portavida. Een hele dag nam zij Vera onder haar vleugels, die met een ernstige aandoening kampt en daardoor weinig zelfvertrouwen heeft. Vera: “Als MS-patiënt ben ik best wel bang voor wat een werkgever daarvan vindt. Word ik meteen afgeschreven? Bovendien verkoop ik mezelf niet graag als geweldig, waardoor mijn kansen meteen veel lager liggen.”

“Bij ons kan Vera zowel van administratief werk proeven als andere taken opnemen”, pikt Mahmure in. “Stilletjes hoop ik dat ze aan het einde van de dag vindt dat dit werk echt iets voor haar is. Want ze doet het eigenlijk heel goed”, bemoedigt Mahmure Vera. Dat Vera in een warm team is beland en niet in een hoekje moet zitten doet haar zichtbaar plezier: “Bij het begin vreesde ik anderen eerder tot last te zijn. Maar een hartelijk welkom en veel variatie in het werk gaven me meteen een positief gevoel.”

 

Kansen zien

Na zijn zware burn-out drie jaar geleden besliste Antonios niet langer ploegenarbeid te willen doen: “Het was tijd voor een nieuwe richting. Deze dag leert me dat de cultuur- en sociale sector me wel liggen.” Eerder deed hij ervaring op in basisschool Sint-Michiel in Genk waar hij de leerkracht bijstond. “Later fungeerde ik als toezichter en werkte aan het onthaal op mijn vroegere middelbare school.”

Mensen als Antonios is An blij als DUOdayer te verwelkom bij C-mine: “Hij woont hier in Winterslag, maar kent onze werking nog niet zo goed. DUOdag geeft ons de kans hem verder voor C-mine te interesseren. Mogelijk boeit ons aanbod voor vrijwilligers hem wel.” (lacht)

Antonios kwam met heel verschillende medewerkers in contact. “Daar hebben we hoog op ingezet”, vertelt An. “Mensen prikkelen en hen helpen het beste in zichzelf te ontdekken behoort tot onze maatschappelijke rol. Door met veel collega’s een klein stukje van de begeleiding van Antonios op te nemen, zijn we daar mooi in gelukt.”

 

Helpen groeien

De gemeenschapswachten ontvingen zelfs twee DUOdayers. In het spoor van gemeenschapswacht Anna Spina kregen Brandon en Thomas een duidelijker zicht op hun professionele toekomst. Beiden worstelden een tijd met zichzelf na traumatische ervaringen, waardoor een instap in de reguliere arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend is. “Na deze dag begrijp ik nog beter dat ik iets wil betekenen voor andere mensen”, zegt Brandon. Thomas knikt instemmend: “Met mensen werken is leuk. Ik zie mezelf wel de kaart van de bewakingssector trekken.” Dat ze allebei zo enthousiast zijn, heeft niet enkel te maken met de inhoud van hun werk. Anna ontpopte zich als een persoonlijke coach: “Nieuwe mensen moet je durven aanhalen en vertrouwen geven. Dat kan enkel als je ook echt geïnteresseerd bent in wie ze zijn en wat ze willen. We hebben onder andere over het belang van de taak van gemeenschapswachten gesproken. Ik vertel nieuwkomers altijd dat ze moeten leren rondkijken en gevaren zien die anderen niet zien. Meteen zie je hun verantwoordelijkheidszin groeien.” Brandon en Thomas viel DUOdag zo goed mee dat ze zelfs een verbetersuggestie hebben: “Waarom er geen week van maken? Dat hoeven zelfs geen volledige dagen te zijn. Een DUOweek zou instappers een nog bredere kijk geven en vertrouwd maken met uiteenlopender taken.”