Een dagje in de huid van

Op 24 april is het de Internationale Dag van de Geleidehond. Zulke honden maken het leven van mensen met een visuele handicap veel gemakkelijker en bieden hun de kans om beter deel te nemen aan het openbare leven. De Blindengeleidehondenschool in Genk ziet toe op de opvoeding en opleiding van pups tot kwaliteitsvolle blindengeleidehonden.

 

Genkse leerlingen

Heel wat kinderen en jongeren weten niet hoe het is om te leven met een handicap. En ze begrijpen niet altijd het belang van geleidehonden. Daarom trekken Yvonne Dendooven van vzw Zichtbare Handicap en Raf Truyers van Blindengeleidehondenschool Genk vzw al verschillende jaren naar de leerlingen van het vijfde studiejaar met het educatieve project ‘Een dagje in de huid van’. Het project, dat deze maand voor dit schooljaar afloopt, laat hen onder meer ervaren hoe het is om te leven met een handicap. In het totaal namen 20 Genkse klassen deel.

 

Yvonne en Raf

Bij hun bezoek aan de verschillende klassen brengen Raf en Yvonne, die zelf een handicap hebben, heel wat interessant materiaal mee. Aan de hand van brillen waardoor je bijna niets ziet of die je een wazig beeld geven, legt Raf uit hoe hij door het leven gaat. ‘Met het project dat op acht jaar tijd ondertussen 3000 kinderen bereikte, maken we duidelijk dat een handicap iets gewoons is’, vertelt Raf. ‘We leren hun dat het goed is om mensen met een handicap in hun vriendenkring te hebben.’ Uiteraard laat hij zich begeleiden door zijn trouwste medewerker: zijn blindengeleidehond. Ook daarover weet hij heel wat te vertellen aan de leerlingen, die er meestal vooral verbaasd over zijn dat ze de hond niet mogen aanraken ‘wanneer hij aan het werk is’.

Yvonne laat hen dan weer proeven van het gevoel een handicap te hebben door te werken met de spelkoffer ‘Vlieg mee’ vol doe- en denkopdrachten. Zo spelen de deelnemers een dobbelspel met vragen en opdrachten die hen een leven met een handicap doen begrijpen. ‘Of ik vraag hen hun schoen aan te trekken en veters te knopen met maar één hand’, legt Yvonne uit. ‘Daar raken ze best gefrustreerd door. Ze kruipen in de huid van iemand met een handicap en ondervinden dat dat niet gemakkelijk is.’

 

Meer info

Dienst Sociaal Welzijn

089 65 43 83

Heel wat kinderen en jongeren weten niet hoe het is om te leven met een handicap. En ze begrijpen niet altijd het belang van geleidehonden. Daarom trekken Yvonne Dendooven van vzw Zichtbare Handicap en Raf Truyers van Blindengeleidehondenschool Genk vzw nog tot april naar de leerlingen van het vijfde studiejaar met het educatieve project ‘Een dagje in de huid van. Dat laat hen onder meer ervaren hoe het is om te leven met een handicap. In het totaal namen 20 Genkse klassen deel.