Emin Oguz is acteur

Gepubliceerd op donderdag 30 november 2023 14.03 u.
Toen Emin Oguz enkel jaren als bij toeval begon met acteren ondanks een spraakstoornis, had hij nooit durven dromen over waar hij vandaag staat. Nu speelt hij mee in een populaire Turkse comedyserie, presenteert en regisseert hij.

De 24-jarige Genkenaar met Turkse roots zag in 2015 een affiche ophangen in Genk van DESTart’s, een Limburgse theatergroep. Hij dacht dat het om een affiche van een voorstelling ging, maar kwam uit bij een auditie. "Uit de 50 deelnemers kozen ze daar uitgerekend mij, een stotterende tiener", vertelt hij aan 3600. "Ik heb deze spraakstoornis al van jongs af aan. Maar toen ging plots een wereld voor mij open: eerst speelde mijn leven zich af tussen school en thuis en nu kon ik opeens ook acteren!”

ADEMHALING ALS TECHNIEK 

Belangrijk detail: Emin stottert niet als hij acteert. “Ik heb bepaalde ademhalingstechnieken aangeleerd waardoor ik niet ga stotteren. En als je een rol vanbuiten leert, helpt dat natuurlijk ook. Het is heel anders dan wanneer ik gewoon met je praat.”

VERSLAVENDE PITJES

Vandaag speelt zijn leven zich af tussen Genk en het buitenland, hoofdzakelijk in de opnamestudio maar ook soms live in een stad als presentator. Hij acteert sinds vorig jaar onder meer in de tv-comedyreeks "Berlin Çekirdekçisi", die zich afspeelt Berlijn. “Çekirdekçisi zijn gezouten zonnebloempitjes die je op café krijgt, zeer verslavend want je blijft ervan eten! Ik speel de rol van een voetballer die beroemd wil worden en daarover afloopt bij zijn vrienden op café. Een beetje tussen FC De Kampioenen en Friends”, lacht hij.

VER MIKKEN NAAR JE DOEL

Emin heeft veel te danken aan zijn vrienden van de theatergroep waar het destijds allemaal mee begon. “Met mijn acteerwerk heb ik ook een boodschap voor jongeren. Want zelfs met een spraakstoornis, probeer ik toch ver te mikken. Ik hoop dat meer jongeren dat doen. Acteren is niet alleen mijn beroep, het helpt me ook mentaal.” Volgend jaar start hij met de opnames van een Vlaamse filmproductie. “Maar daarover mag ik helaas niets meer verklappen, uitkijken naar 2024 dus!”