Fortunato Santelia presenteert op Radio Internazionale

Fortunato: “Heerlijk multiculturele radio”

Wat ooit begon als een zender voor nieuwkomers die vooral Italiaans spraken, is decennia later uitgegroeid tot een cultureel bolwerk waar zowel plaats is voor Vlaamse, Franse, Griekse, Spaanse, Marokkaanse en uiteraard Italiaanse nieuwsberichten, muziek en culturele reportages. Dit jaar viert Fortunato Santelia er zijn 40-jarig jubileum en dat van Radio Internazionale zelf. “Ik begon hier op 4 september 1982”, herinnert hij zich nog levendig.

Waarom wilde je er in 1982 meteen bij zijn toen de radio werd opgericht?

Fortunato: Het idee om radio te maken heeft me altijd heel boeiend geleken. En na al die jaren kan ik bevestigen dat die passie voor radio en muziek niet slijt. Destijds was ik trouwens op zoek naar een leuke bezigheid. Ik was dan ook wat blij dat ik van mijn passie mijn hobby kon maken.

 

Wat doe je precies op de radio?

Fortunato: Op zondagochtend na de live stream van de mis presenteer ik ‘Domenica è sempre domenica’. Maandag en vrijdag hoor je me in ‘Il nostro appuntamento’. Ik focus vooral op muziek uit de jaren 60, 70 en 80, met veel aandacht voor een mooie mix van genres en talen. Daarnaast breng ik veel Italiaanse muziek uit de verschillende regio’s. En ik maak altijd ruimte voor nieuws en sport.

 

Breng je enkel nieuws uit Italië?

Fortunato: Op Radio Internazionale is altijd veel aandacht voor lokaal nieuws uit onze eigen stad. Een vriend van mij stelt het regionieuws op in het Nederlands, dat zo aan de luisteraars wordt voorgelezen. Daarna breng ik het in het Italiaans en gaat het programma in het Italiaans verder. Qua sport berichten we veel over KRC Genk, waarvan we de wedstrijden live verslaan. Ook Belgisch wielrennen komt veel aan bod, naast sportnieuws uit Italië. Bovendien proberen we luisteraars in hun taal te bedienen met inhoud die voor hen interessant is.

 

Krijgen jullie veel reacties?

Fortunato: Onze luisteraars laten zich niet onbetuigd. Vooral wanneer muziekjes kunnen worden aangevraagd, merken we dat we een mooi luisterbereik hebben.

 

Jullie presenteren ook wekelijks een Italiaanse hitlijst met de best verkochte singles. Daarin staat amper andere dan Italiaanstalige muziek.

Fortunato: Hoewel er heel wat meer in het Engels wordt gezongen dan vroeger hebben veel Italiaanse artiesten een oeuvre louter in hun eigen taal. Vlaamse muziekgroepen schakelen veel sneller over op een Engelstalig repertoire. Dat doen hun Italiaanse tegenhangers veel minder gauw.

 

Wat vind je het leukst bij Radio Internazionale?

Fortunato: Het totaalconcept. Het is een heel complete radiozender die inzet op de verspreiding van cultuur, voornamelijk de Italiaanse en de Vlaamse. Ook de gezelligheid met de collega’s waardeer ik enorm. Wij zijn echt een groep vrienden die plezier vinden in radio maken.

 

Zijn jullie mee met de technologische vernieuwingen in radioland?

Fortunato: Je kan ons sinds kort wereldwijd beluisteren via de app van Radio Internazionale. Daarmee beluister je onze programma’s en krijg je er zelfs beelden bij via de webcam in de studio. Op sommige momenten zenden we non-stopmuziek uit. Dankzij de app kan je meteen ook de videoclips zien. Van vrienden in Italië weet ik dat ze geregeld mijn programma’s beluisteren. Een leuke opsteker.

 

Radio Internazionale

105.8 FM

www.radiointernazionale.be