Geen dag zonder kunst - Dag 9

Lichtjesactie

De Socioculturele raad riep haar lidverenigingen op om een warme wens te sturen voor het nieuwe jaar.

Niet zomaar naar de Dienst Cultuur, maar bedoeld als een hart onder de riem voor een andere socioculturele vereniging. Samen met de wenskaart bezorgden de verenigingen een theelichtje als symbool van hoop op een beter verenigingsjaar. Op een week tijd ontvingen we maar liefst 150 wenskaarten en lichtjes!

Een ware overrompeling!

Deze lichtjes werden één voor één aangestoken en geplaatst op de kaart van Genk.

Samen stralen zo alle Genkse socioculturele verenigingen licht en warmte uit in donkere dagen.

Wat gebeurt er nu met die kaartjes en geschenkjes?

Wel, de Dienst Cultuur maakt samen met het bestuur van de socioculturele raad een unieke match en stuurt deze 150 kaartjes begin januari naar één van de andere deelnemende verenigingen.


Jos Delbroek: Winteruur

Kunstenaar Jos Delbroek heeft een werk onthuld op de Margarethalaan in Winterslag. ‘Winteruur’ maakt deel uit van zijn retrospectieve tentoonstelling bij Studio Pieter Stockmans, die opent in het voorjaar van 2021. Delbroek blikt erin terug op zijn loopbaan als ingenieur, architect, beeldhouwer en docent. ‘Winteruur’ verbindt de tuinwijk van Winterslag met C-mine en de expo bij Stockmans en staat er tot 22 maart 2021.

Kunst als verbinding

De symbolische verbinding tussen C-mine en haar omgeving, maar ook tussen Noord en Zuid maakt van ‘Winteruur’ een krachtig werk dat mooi aansluit bij het DNA van Genk. “We willen inwoners van Winterslag dan ook graag uitnodigen om tot C-mine te wandelen en omgekeerd. Met het kunstwerk leggen we bovendien een link naar de expo ‘RESET Emile Van Doren’, die net als ‘Winteruur’ op het ritme van de seizoenen verandert. De plaatsing van het werk maakt deel uit van de actie #geendagzonderkunst waarbij we 30 dagen lang elke dag kunst en cultuur presenteren in Genk”, aldus nog schepen Nagels.

Meer info

Jos Delbroek (Bree, °1956) is voormalig docent aan het SHIVKV (Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Communicatie en Vormgeving); de voorloper van LUCA School of Arts op C-mine. Hij geeft nog steeds les aan de Design Academy Eindhoven en aan de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt. Delbroek is daarnaast ook ingenieur, beeldhouwer en architect.