Genk Helpt: ontroerende eendracht

De voorbije maanden rolden tal van maatregelen over ons land ter bestrijding van het coronavirus. Eind vorig jaar brak een aanvankelijk weinig opgemerkte longaandoening uit in het Chinese Wuhan, die later de naam COVID-19 kreeg en veroorzaakt wordt door het coronavirus. Ondertussen kampen we zij aan zij tegen een onzichtbare vijand wiens schaduw lang is en nog een tijd over ons blijft hangen. De moed opgeven is echter niets voor Genkenaren.

Sterke schouders torsten de voorbije maanden de grootste lasten en stonden klaar om mensen uit risicogroepen te ondersteunen en bij de dringendste taken te helpen. Zo meldden heel wat – dikwijls jonge – mensen zich bij de stad, die na de afkondiging van de Belgische lockdown light ‘Genk Helpt’ in de steigers zette. De bedoeling van dat platform blijft om Genkenaren samen te brengen. Mensen die door deze crisis hun woning niet mogen verlaten en bijvoorbeeld geen boodschappen kunnen doen of medicijnen afhalen bij de apotheek kunnen Genk Helpt inschakelen. Dat gaat op zoek naar de geknipte vrijwilliger en kan daarvoor putten uit het indrukwekkende arsenaal aan Genkenaren dat zich bij de opstart van Genk Helpt kandidaat stelde. Niet minder dan 800 vrijwilligers staan klaar om Genkenaren in nood bij te staan. Begin april berichtte het Belang van Limburg nog dat Genk de solidairste gemeente van Limburg is met gemiddeld 12 vrijwilligers per 1000 inwoners.

Nu vooral volhouden

Vast staat dat de druk om de opgelegde maatregelen van sociale afstand voor heel wat mensen bijzonder zwaar wegen. Zo veel grootouders willen nog maar één ding: hun kinderen en kleinkinderen eindelijk in hun armen sluiten. Toch moeten we ook nu de regels die de federale overheid oplegt nauwgezet volgen. Hoe jammer zou het immers zijn te vroeg weer terug te keren naar het oude normaal? En er zo voor te zorgen dat de verguisde ‘social distancing’ nog langer moet worden aangehouden. Net als de voorbije maanden doen we er goed aan te doen wat de Nationale Veiligheidsraad van ons eist. Ook de stad Genk houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Op de openingspagina van de stedelijke website kan je de veranderende toestand op de voet volgen aan de hand van updates en handige tips om deze moeilijke tijd te overbruggen. Aan de overkant wacht namelijk de zon. Binnen afzienbare tijd zien we haar weer samen schijnen, wanneer de coronawolken nog slechts een verre herinnering zijn.

Al honderden Genkenaren verlichtten als vrijwilliger via Genk Helpt het leed van ‘opgehokte’ stadsgenoten. Enkelen van hen laten we graag aan het woord.

Lode van het Rode Kruis bezorgde een Genkenaar met acute ademhalingsmoeilijkheden een levensnoodzakelijk toestel.

Jij hebt een bijzonder belangrijke daad gesteld. Hoe kwam je in contact met die Genkenaar?

Lode: Via Genk Helpt kwam de vraag langs een omwegje bij mij terecht. Een Genkenaar had dringend een beademingstoestel nodig. Normaal gesproken wordt dat aan hem bezorgd, maar door de coronacrisis en de daarbij horende beperkingen lukte het niet om het toestel thuis geleverd te krijgen. Het moest dan ook van het Leuvense ziekenhuis komen.

Toen je hoorde dat hij in nood was, ben je meteen in actie gekomen.

Lode: Inderdaad. Ik verzorg altijd het vervoer voor 112 en ben met een ambulance naar Leuven gereden na eerst de geheugenkaart te zijn gaan ophalen bij de patiënt. In Leuven werd het toestel geprogrammeerd met de kaart.

Hoe reageerde de patiënt toen je het toestel afleverde aan de voordeur?

Lode: Die kreeg ik niet te zien. Zijn echtgenote die de deur opendeed, was heel dankbaar dat het toestel nog op tijd kwam.

Dit was dan ook een bijzondere actie. Prachtig toch om dat te kunnen doen als vrijwilliger?

Lode: Wij van het Rode Kruis staan altijd ten dienste van de bevolking. Deze ervaring is een mooi voorbeeld van hoe een kleine daad een enorm verschil kan maken. Impact hebben is altijd leuk. Bij ons overheerst het gevoel dat we met het Rode Kruis weer hebben kunnen doen waar we goed in zijn: er staan wanneer we het meeste nodig zijn!

Anne reageerde positief op de oproep van Genk Helpt voor vrijwilligers voor Kind en Gezin.

Waarom zocht Kind en Gezin vrijwilligers?

Anne: Voor de opening van haar consultatiebureaus vroeg Kind en Gezin vrijwilligers om erop toe te zien dat iedereen de maatregelen naleeft. Na een korte onderbreking moest immers weer begonnen worden met de inenting van kleine kinderen. Daarnaast was het mijn opdracht om de ontvangstruimte van de dokter te ontsmetten.

Heb je ooit gedacht: dit doe ik niet, dit is te gevaarlijk?

Anne: De hygiënische voorschriften werden echt goed nageleefd. Bovendien kan ik als studente verpleegkunde een en ander in de juiste context plaatsen. Bij dit vrijwilligerswerk kreeg ik de kans om heel wat bij te leren over vaccineren. Ik mocht in de dokterspraktijk meevolgen hoe kinderen worden ingeënt. Dat is niet meteen hetzelfde als bij volwassenen.

Wat blijft er van deze crisis hangen in onze stad?

Anne: Corona leidt vooral tot veel angst en slaat emotionele wonden, merk ik. Maar momenten als deze brengen mensen ook dichter bij elkaar en de barmhartigheid terug.

Cihan belde een oudere dame: ‘Samen blikken we vooruit naar het leven na corona’.

Waarom vond je dat je niet aan de zijlijn kon blijven?

Cihan: Dit is een mooi burgerinitiatief waarin we kunnen tonen wie we zijn. Ik heb me aangemeld om mensen in nood te bellen en wat moed in te spreken. Ondertussen had ik een vlot telefonisch gesprek met een dame.

Waar worstelde ze het meest mee denk je?

Cihan: Eenzaamheid. In alles wat ze vertelde klonk door dat ze nood heeft aan de stem van iemand die naar haar wilde luisteren. Het gevoel opgesloten te zitten in haar woning viel haar zwaar. Ook gaf ze aan een maaltijd aan huis nodig te hebben. Dat heb ik aan Genk Helpt gemeld.

Hebben jullie afgesproken contact te houden?

Cihan: Ik bel haar nu driemaal per week om te informeren hoe het gaat. Weet je, het gesprek met haar valt ook niet stil. Ik laat haar meestal vertellen over fashion en de nieuwe schoenen die ze plant te kopen. Hier en daar pik ik even in. Ik vermijd te babbelen over de coronabesmetting. Samen blikken we liever vooruit naar hoe ons leven eruitziet na die crisis. De maaltijd die ze bestelde, is trouwens geleverd.

Sofie hielp een oudere dame boeken uit te lenen in onze Genkse bibliotheek.

In Decamerone laat Boccaccio zien hoe belangrijk de troostende waarde van literatuur is. Hoe hielp jij een stadsgenoot aan die troost?

Sofie: Op vraag van Genk Helpt sprak ik met een dame af welke boeken ze precies wilde ontlenen. Na een eerste contact met de bibliotheek bleek slechts een van de drie boeken beschikbaar en heb ik haar gevraagd welke andere boeken ze graag wilde lezen. Na enkele telefoontjes over en weer kon ik haar melden dat alles klaar lag. Toen bleek ze echter geen lid te zijn van de bibliotheek (lacht).

Hoe bezorgde je haar alsnog de boeken die ze wilde?

Sofie: We hebben de boeken uitgeleend op naam van mijn moeder. De bibliotheek was daar ook heel flexibel in. Uiteindelijk haalde de dame haar boeken zelf op. Het probleem was eigenlijk dat ze de nodige administratieve regelingen niet kon treffen.

Had je verwacht dat Genkenaren zo begaan zijn met kwetsbare stadsgenoten in tijden van nood?

Sofie: Eigenlijk verbaast het me niet zo. Zelf ben ik altijd vrijwilligster geweest bij speelpleinwerkingen. Ook van vriendinnen hoor ik dat ze als vrijwilliger aan de slag gaan nu ze economisch werkloos zijn. Bij de mensen op straat merk je een mentaliteitsverandering: spontane babbeltjes en een vriendelijke goedendag zijn niet meer zo zeldzaam als voorheen.

Genkse solidariteit over de grenzen van leeftijd en cultuur

Assia deed boodschappen voor een Griekse man die de deur niet uit mocht:

‘Zijn dankbaarheid toen ik hem bracht wat hij nodig had, was enorm.’

Piet schreef de scouts Genk-centrum in en hielp Genk Helpt aan een heleboel vrijwilligers tegelijk:

‘Bij de veiling van Sint-Katelijne-Waver halen we fruitoverschotten op voor Vincentius.’

Abdelkrim bezocht een man die dringend naar de winkel moest:

‘Ik wil wat teruggeven aan de Genkse samenleving en mensen helpen. Toen ik het moeilijk had, ontfermden anderen zich over mij.’

Heb je zelf een vraag voor Genk Helpt of hulp nodig?

Aarzel niet en bel ons! Goed geholpen worden begint bij de moed om je vraag te stellen. Weet dat talloze vrijwilligers staan te popelen om jouw hulpvraag te beantwoorden en je te helpen waar ze kunnen.

Hier kan je terecht met al je vragen voor Genk Helpt:

089 65 36 00

genkhelpt@genk.be

www.genkhelpt.be