Genkse appelwijn, erkend als streekproduct

Genkse appelwijn, erkend als streekproduct

Wat ooit begon met een experimentele braambessenwijn voor zijn vader, levert John Dalemans en zijn Genkse wijngilde De Sleedoorn 40 jaar later een erkend streeklabel op voor appelwijn

Hoewel je onze stad wellicht niet meteen associeert met wijn, heeft Genk sinds kort een appelwijn die door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) is erkend als streekproduct. Die ‘Limburgse appelwijn’ wordt gemaakt door De Sleedoorn. “Wij zijn daarmee de enige fruitwijngilde in België met een erkend label”, zegt voorzitter John Dalemans trots.

25 JAAR

In 2020 vierde De Sleedoorn zijn 25-jarig bestaan. Dat dreigde een feest in mineur te worden, door de corona-maatregelen, maar het label maakt veel goed. “Voor een erkenning door de VLAM zijn er verschillende voorwaarden”, vertelt John. “De wijnmakers moeten onder meer minstens 25 jaar samenwerken, en fruit uit de streek gebruiken. Wij kopen onze drie appelsoorten in Borgloon: Jonagored, Schone van Boskoop en Elstar.”

CHEMISCH GESCHOOLD

John wil niet zelf alle eer opstrijken. “We hebben ruim 60 leden, van wie zowat 15 actieve wijnmakers, allemaal met dezelfde passie.” Voor John begon alles 40 jaar geleden met een paar braambessen. “Ik ben chemicus, en mijn vader vroeg of ik daar wijn mee kon maken. Het resultaat was niet zo best, maar de start was gemaakt.”

ZOET, ZUUR EN AROMA

De uitvalsbasis van De Sleedoorn is Het Kliniekske in Winterslag. “We hebben daar een grote garage waar alles van A tot Z gebeurt”, legt John uit. “De appelen worden gewassen, gemalen, geperst, het sap gaat in vaten, wordt geklaard, en dan overgeheveld. Daarna start de gisting, met voortdurende metingen.” Wie wil weten hoe de wijn smaakt, kan die straks onder meer kopen bij Visit Genk in C-mine. “Het is een zachte, droge wijn met een herkenbare appelgeur en een mooie afdronk. De rijke aroma’s komen van de Elstar, en het evenwicht zoet en zuur van Jonagored en de Schone van Boskoop. Uitstekend bij vis, of gewoon als gezellig
glaasje witte wijn.”

wijngilde-desleedoorn.be - T 089 30 35 68