Als een koning te rijk voelt Guido zich op het soms wild spoelende water van het Albertkanaal. Met zijn rechte dijken is dat de moeilijkst denkbare plaats om te waterskiën, leert Guido. Na een eerste rit klotst het water hevig terug en krijg je af te rekenen met golven. Tel daar het vrachtverkeer bij en je begrijpt dat het Kanaal een echte uitdaging is voor waterskiërs, prijst Guido een van de economische levensaders van onze stad. Hij is secretaris en penningmeester bij de Genker Watersport Vereniging, die tegenwoordig enkel nog recreatief waterskiën aanbiedt.
Hoe werkt waterskiën precies?
Guido: Op één of twee latten hang je achter een boot. Bij het begin lig je in het water, met de punten van je skis boven het oppervlak. Wanneer de boot vertrekt, kom je recht uit het water, een beetje alsof je rechtstaat van op een stoel. Daarnaast kan je ook wakeboarden, dat sterk lijkt op snowboarden. Leuk is dat je niet recht achter de boot moet blijven hangen. Je fantasie krijgt daar veel ruimte.
Wat vind je er zo leuk aan?
Guido: Zelf ski ik niet meer over het water, maar ben copiloot in de boot. Daar houd ik de skiër in de gaten en vorm de schakel tussen de persoon op de skis en die achter het stuur. Met die laatste communiceer ik via hoofdbewegingen. Belangrijk is toe te zien op de toestand van de skiër. Voelt hij of zij zich niet goed of wordt het te zwaar? Dan grijp ik meteen in.
Waarom is waterskiën een sport?
Guido: Er is toch wel wat kracht en uithouding voor nodig. Elk water is bovendien anders. Zoals gezegd, is het Albertkanaal best een pittige waterloop. Dat mocht de wereldtop van het waterskiën in 2009 zelf komen ondervinden tijdens een manche van het wereldkampioenschap. Dertig boten van meer dan 1000 pk meerden aan in Genk om te ervaren dat een eerste rit nog aan 130 km per uur kon, maar dat er vanaf dan door de golfslag niet meer dan 90 tot 100 km per uur inzat.
Hoe kwam je bij de Genker Watersport Vereniging terecht?
Guido: Mijn hele leven ben ik al actief in tal van verenigingen. Zo heb ik ook in de paardenwereld gezeten, lang geleden. Tijdens een wandeling met mijn paard kwam ik in aanraking met het waterskicircuit in Genk. Meteen was ik verkocht.
Als vrijwilliger speel je een sleutelrol in het bestuur. Wat zouden de 150 leden het meest missen wanneer jij er morgen mee stopt?
Guido: Leden komen vooral naar me toe met heel uiteenlopende vragen. Naast secretaris en penningmeester ben ik ook verantwoordelijk voor de technische kant en onderhoud ik de accommodatie. Bovendien ken ik het waterskiwereldje na al die jaren ervaring heel goed en heb ik contacten in Vlaanderen, Wallonië en grote delen van Europa.
Waarom is vrijwilligerswerk een zegen voor onze samenleving?
Guido: Vrijwilligerswerk is de motor van de samenleving en elke vereniging. Het creëert belangrijke economische en sociale meerwaarde. Kijk naar onze vereniging: de leden kopen boten, consumeren wat drank en schaffen speciale kledij aan. En we brengen mensen samen. Zonder die verbondenheid gaat onze samenleving nergens naartoe.
Hoe doordringen we meer Genkenaren van het belang van vrijwilligerswerk?
Guido: Om te beginnen is het bijzonder leuk. Zelf zou ik het waterskiën niet willen missen. Dat is overigens geen elitaire sport of hobby, enkel weggelegd voor rijken. Dat beeld wil ik zeker doorbreken. Qua vrijwilligerswerk spelen ook ouders en scholen een sleutelrol. Ouders die zich engageren, geven meteen een voorbeeld dat hun kinderen sneller geneigd zijn te volgen. Daarnaast is ook de Genkse sportdienst onmisbaar. Zij inspireren Genkenaren op allerlei manieren om te sporten en als vrijwilliger actief te worden bij sportverenigingen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk!
Meer weten?
Swinnenwijerweg, Genk-Zuid Rechteroever