Harry Loyens onderhoudt de terreinen van Eendracht Termien

Een kleine dertig jaar kan Eendracht Termien, een van Genks bekendste voetbalclubs, al rekenen op de inzet en het enthousiasme van Harry Loyens. Tot 1992 telde de Genkse wijk Termien twee voetbalploegen. Dat jaar versmolten Oud en VC Termien tot Eendracht Termien. In 2017 promoveerde de fusieclub na vijfentwintig seizoenen voor het eerst naar de nationale reeksen. ‘Zelf ben ik aan de slag gegaan in 1991, bij het toenmalige Oud Termien’, opent Harry.

Waarom ben je als vrijwilliger gestart bij Termien?

Harry: Mijn beide zonen speelden destijds in de club. En als geïnteresseerde vader raak je al snel aan de praat met mensen die je er graag van overtuigen dat een vrijwillig engagement het overwegen waard is.

Heb je lang moeten nadenken?

Harry: Ik voelde me meteen thuis in de club en werd afgevaardigde van de jeugdploegen. Amper een jaar later was ik al jeugdsecretaris. Nog eens drie jaar later, in 1995, nam ik het secretariaat van heel Eendracht Termien voor mijn rekening.

Wat doe je nu nog als vrijwilliger bij de ploeg?

Harry: In 2016 heb ik het secretariaat aan anderen overgelaten en me uitsluitend toegelegd op het onderhoud van de vijf terreinen. Vooral de dag na de wedstrijd kom ik in actie: vuilbakken leegmaken, rommel rond de pleinen opruimen en de velden herstellen. Zo’n match is echt een aanslag op het veld. Dan moeten de gaten worden gedicht en het terrein geweld. Daarnaast maai en verzorg ik ook de grasmat.

Jouw engagement toont aan dat je als vrijwilliger echt een grote rol kan spelen in een vereniging. Hoe kwam je ertoe om zo veel tijd te besteden aan je vrijwilligerswerk?

Harry: Eens je in een bepaald patroon zit, verlaat je dat niet meer zo gauw. De mensen rekenen op je inzet en ik voelde wel dat die werd gewaardeerd. Toen mijn vrouw overleed in 2001 stond ik er alleen voor met mijn twee jongens van 17 en 19 jaar. Op de eerste plaats stonden het huishouden en de zorg voor mijn zonen. Maar daarnaast had ik er behoefte aan om mensen rondom mij te hebben en de opgebouwde sociale contacten te onderhouden. Die fijne kennissen en vrienden in de club hebben mij er weer bovenop geholpen.

Met welk gevoel kijk je terug op de voorbije decennia als vrijwilliger bij Termien?

Harry: Ik ben blij te hebben kunnen meebouwen aan de opmars van de club. Nooit eerder presteerde Termien sportief beter dan vandaag. Aan mijn werk als vrijwilliger beleef ik ook nu nog plezier. Ik geniet ervan om een gehavend veld weer mooi speelklaar te krijgen. De appreciatie die ik daarvoor van de club ontvang en de warme vriendschappen geven me ook veel voldoening.

Welk is je mooiste moment bij de club?

Harry: Nadat ik had aangekondigd te zullen stoppen als secretaris werd ik voor de laatste wedstrijd van dat seizoen plotseling uitgenodigd om mee het terrein op te lopen voor een collectief applaus van de hele entourage, supporters en spelers. Kippenvel.

Zelf zin om te vrijwilligen bij Eendracht Termien?

Frans Jeunen

0475 42 38 93

contact@eendrachttermien.be

Wil je zelf ook vrijwilliger worden? Neem dan zeker eens een kijkje in de vrijwilligersdatabank van de stad op www.genkvrijwilligt.be. Je vindt er vast iets op jouw maat. Toch niets gevonden of meer info nodig? Contacteer dan het Vrijwilligersloket via 089 65 43 73.