Hei- en Meibos

Het Hei- en Meibos is licht heuvelachtig en strekt zich uit aan de zuidrand van het Kempens Plateau. We maken kennis met een uitgestrekt dennenbos. De corsicaanse dennen wisselen af met grove dennen in hun mooie gewrongen roestbruine stammen en takken. Op sommige plaatsen worden akkertjes ingesloten door houtwallen, zomereiken en essen.

De benaming van dit gebied komt van het woord "mei" dat vroeger zo veel betekende als meekrap. Deze plant werd vroeger gebruikt om stof rood te kleuren. Door de aanwezigheid van wevers in de omgeving, werd in dit gebied veelvuldig meekrap geteeld.

Vroeger werd hier aan landbouw gedaan: op sommige plaatsen treffen we kleine akkertjes aan en oude Kempense hoevetjes. Deze zijn nog moeilijk in het landschap waar te nemen wegens de intensieve bebouwing in de jaren ‘60 ingevolge de komst van de industrie in het gebied Genk-Zuid.

Het gebied strekt zich uit ten zuidoosten van Genk in de buurt van de wijk Sledderlo. Het grenst aan de gemeente Zutendaal. Het is een oud boerengehucht. De oprukkende woning- en appartementsbouw voor arbeidskrachten voor het industriegebied Genk-Zuid hebben dit landbouwgebied ingepalmd.

Wie wil wandelen is welkom op de paden. Er zijn verschillende wandelroutes uitgewerkt die verschillen in afstand en moeilijkheidsgraad. Deze routes vertrekken aan de kerk van Sledderlo aan de Trichterweg.

Er zijn drie wandelingen bewegwijzerd:

  • groene wandeling: 2,3 km
  • blauwe wandeling: 5 km
  • rode wandeling: 9 km

In Zutendaal, aan camping 't soete dal, vertrekken eveneens wandelroutes die aansluiten op het Hei- en Meibos.

Het beheer van het Hei- en Meibos past binnen het stedelijk bosbeheerplan.