Heidi van De Sfeer, een vereniging waar armen het woord nemen: ‘Het is nu ieder voor iedereen’

Vanuit De Sfeer werkt een hele groep vrijwilligers mee om Genkenaren te ondersteunen. Jullie zijn niet in lockdown?

Heidi: Wij doen dit soort werk elke dag. De meest kwetsbare mensen vinden bij ons altijd gehoor. Al die expertise bij ons gemotiveerd vrijwilligersteam willen we zeker nu inzetten. De noodkreten die we opvangen, komen overigens niet alleen van mensen uit ons netwerk. Heel wat hulpvragen komen van Genkenaren die ons nog niet kenden. Vooral aan sociaal contact ontbreekt het de meesten momenteel.

Met welke problemen kunnen Genkenaren bij De Sfeer terecht?

Heidi: Wij hebben onze vrijwilligers ingeschreven voor alles wat Genk Helpt aanbiedt: van brieven schrijven en tekeningen maken tot boodschappen doen en naar de apotheek gaan. Daarnaast bieden we ook via ons eigen netwerk hulp aan iedereen die daar nood aan heeft. Het is nu ieder voor iedereen.

 

Welk persoonlijk verhaal heeft je voorlopig het meest getroffen?

Heidi: Net voor de lockdown werd uitgeroepen, bleek een van onze vrijwilligsters getroffen door een zware longontsteking. De dame van 72 jaar heeft weliswaar drie kinderen, maar hoefde van hen niet veel steun te verwachten en raakte geïsoleerd. De schrijnende eenzaamheid en hulpeloosheid van deze mevrouw hebben we aangepakt door haar met ons team geregeld te bellen en spontaan maaltijden aan huis te brengen. Dat deed haar enorm veel deugd.