Stad Genk richt een Housing Club op waar kwetsbare inwoners hulp krijgen bij het vinden van een betaalbare en kwaliteitsvolle woning. Samen met CAW Limburg willen we de zoektocht naar een goede woning een stuk makkelijker maken.
Stad Genk wil kwetsbare inwoners nog beter helpen bij het vinden van een betaalbare en kwaliteitsvolle huurwoning. Daarom richt de stad een Housing Club op: een toegankelijke dienstverlening waarmee inwoners actief worden ondersteund in hun zoektocht naar een geschikte woonplek.
Praktische hulp
Via de Housing Club krijgen Genkenaren ondersteuning van opgeleide vrijwilligers. Ze helpen kwaliteitsvolle woningen zoeken, regelen afspraken en gaan mee naar bezichtigingen. Daarnaast bieden ze begeleiding bij het afsluiten van huurcontracten en helpen ze waar nodig met administratieve zaken, zoals het aanvragen van een huurwaarborg via het Sociaal Huis Portavida.
Nood aan ondersteuning
De nood aan deze dienstverlening is groot. In Genk wachten momenteel 2.779 mensen op een sociale huurwoning. Bovendien blijkt uit cijfers van SAAMO dat 53% van de private huurders meer dan een derde van hun inkomen aan huur uitgeeft. De helft van hen is al ingeschreven bij Wonen in Limburg, maar daar lopen de wachttijden op tot gemiddeld 4,5 jaar.
Het is vandaag niet eenvoudig om een goede woning te vinden, benadrukt schepen van Wonen, Mustafa Harraq. Daarom zetten we extra stappen om die zoektocht makkelijker te maken. Schepen van Welzijn en Gelijke kansen, Sara Roncada, gaat verder: Met deze laagdrempelige ondersteuning willen we iedereen een eerlijke kans bieden op een warme thuis. Zo voorkomen we dat inwoners in een onstabiele of ongezonde woonsituatie terechtkomen.
Ervaren partners
Voor de uitbouw en coördinatie van de Housing Club werkt de stad samen met CAW Limburg. Deze organisatie heeft ruime ervaring met vrijwilligerswerking, sociale ondersteuning en woonbeleid. Met de Housing Club willen we de drempel verlagen voor mensen die het moeilijk hebben op de private huurmarkt, aldus Bart Verhoeven van CAW Limburg. Door samen met vrijwilligers en partners kwetsbare huurders praktisch en persoonlijk te ondersteunen, vergroten we hun kansen op een kwaliteitsvolle en betaalbare woning. Zo bouwen we mee aan een warm en solidair Genk.
CAW Limburg zal ook een beroep doen op vrijwilligersorganisaties zoals het Genks Comité Vluchtelingen en het Limburgs Platform voor mensen op de vlucht. Deze organisaties bouwen voort op hun ervaring met nieuwkomers en breiden hun focus uit naar een bredere groep kwetsbare Genkenaren.
Start in het najaar
Na de zomer start CAW Limburg met de uitbouw van een vrijwilligerswerking, de opleiding van vrijwilligers en het opzetten van het project. Ook wordt naar een geschikte locatie gezocht waar zitdagen zullen plaatsvinden. We verwachten dat deze nieuwe dienstverlening dit najaar van start gaat, vertellen schepen Roncada en schepen Harraq.