Indra maakt eindwerk over Genkse citétaal

Gepubliceerd op maandag 1 juli 2024 14.53 u.
Indra is verknocht aan haar geboortestad. “Ik ben opgegroeid in Boxbergheide en heb mijn kunsthumaniora hier doorlopen." Als laatstejaarsstudent Master Illustratie, liet ze zich voor haar eindwerk inspireren door haar Genkse roots.

Rare woorden

Ze maakte een geïllustreerde encyclopedie met 120 woorden en uitdrukkingen over Genkse citétaal: “Ik kwam op het idee toen medestudenten uit Gent me wezen op mijn Limburgs accent én sommige rare woorden die ik gebruik (lacht). Zelf was ik er mij niet zo van bewust maar ik dacht: ‘laat ik hier iets mee doen’!

"Voor mij is straattaal een mooi gevolg van hoe de taal van verschillende nationaliteiten in elkaar is gevloeid"

Wielen

Twee jaar geleden begon Indra te schrijven en te schetsen. Het resultaat is een boek van 109 pagina’s. “Ik gebruik graag veel kleur in mijn illustraties en ze bevatten ook steeds een vleugje humor. Een van mijn leukste vind ik de illustratie ‘Als mijn moeder wielen had, was ze een fiets’. Een uitdrukking waarmee je mensen die steeds uitvluchten zoeken op de korrel neemt.”

Positief

Voor Indra die zelf Italiaanse roots heeft, is straattaal geen kwestie meer van afkomst of thuistaal. “Iedereen kent deze woorden en uitdrukkingen ondertussen. Ze bestaan ook overal ter wereld. Voor mij is het een mooi gevolg van hoe de taal van verschillende nationaliteiten in elkaar is gevloeid. Ik zie het dus positief want je kan er leuke dingen mee doen.”

Tip van Indra

Wil je meer weten over Genkse citétaal? Kom dan naar de tentoonstelling in de bibliotheek van 1 juli tot 31 augustus, verdieping 2, exporuimte ‘Geheugen van Genk'

Meer info op bibliotheekgenk.be of instagram @indraillustrations