Wat is 'Woonproject In de Bres'?

Stad Genk geeft in 2023 grondaandelen voor 7 woningen in erfpacht in de Bresserstraat en de Loofstraat. Het gaat om 1 gesloten bebouwing en 6 dubbelwoonsten in houtskeletbouw. De dubbelwoonsten zijn 2 woningen in 1 gebouw, waarvan elke woning een eigen toegang heeft tot het maaiveld. De grond hoeven de kopers van een woning niet aan te kopen: die 'pachten' ze gewoon. Hun voordeel? Erfpacht is financieel een stuk voordeliger dan de aankoop van een stuk grond, waardoor de maandelijkse kostprijs gevoelig lager ligt. Zo wordt het ook voor jonge mensen financieel haalbaar om vlakbij het centrum een energiezuinig huis te kopen. Met deze vernieuwende aanpak wil de stad Genk betaalbaar wonen mogelijk maken.


Het woonproject 'In de Bres' is een vernieuwend project dat zich richt op jonge mensen met een beperkt koopbudget. De woningen in houtskeletbouw en laag E-peil worden aangeboden op een toplocatie in Genk (Bresserstraat). De stad Genk heeft er 13 kavels in eigendom, de woningen worden gebouwd door Machiels Building Solutions. De kavels worden echter niet verkocht, maar verpacht. Zo besparen jonge kopers een grote som op de aankoop van de bouwgrond en kunnen ze sneller een eigen woning kopen.

Voor wie & Voorwaarden

Het project is toegankelijk voor een diverse doelgroep, maar je mag geen hypothecaire schulden hebben.

Indien de vraag groter is dan het aanbod, zullen een aantal criteria meebeslissen wie een van de woningen kan kopen.

  •  Jongeren onder de 35 jaar krijgen voorrang
  •  Het belastbaar inkomen mag niet te hoog liggen
  •  Je moet een lokale binding met Genk hebben.

De toekenning van de kavels loopt via een toewijzingsreglement met punten en is gebonden aan een aantal voorwaarden. Op het moment van de toewijzing mogen de kandidaat-erfpachters geen volle eigendom of vruchtgebruik hebben op een woning of een bouwgrond, noch een hypothecaire lening hebben lopen.

Na de erfpacht

De grond blijft in handen van stad Genk, de kandidaat-koper betaalt voor het gebruik. Na 99 jaar beslist de stad wat er met de gronden gebeurt. Ofwel wordt de erfpacht vernieuwd, ofwel neemt stad Genk de gebouwen over aan de geschatte waarde. Dat is nu al bepaald, om de pachters zekerheid te geven. Vast staat dat dit project veel potentieel heeft. Wonen is nu éénmaal duur en de beschikbare ruimte schaars. Die omstandigheden dwingen de stad om vernieuwend te denken en handelen.

Procedure

Via een inschrijvingsformulier kan je je kandidatuur indienen zolang de inschrijvingsperiode loopt. Daarna volgt de toewijzing van aan de weerhouden kandidaten, volgens rangschikking en voor zover er woningen beschikbaar zijn.