Inschrijven in het secundair onderwijs

AANMELDEN SECUNDAIR ONDERWIJS - KLIK HIER

Je kind inschrijven in het eerste leerjaar A of B in het secundair onderwijs

Je kind inschrijven in het gewoon secundair onderwijs – vanaf het 2de jaar

Je kind inschrijven in het buitengewoon secundair onderwijs

Wil je weten in welke secundaire scholen in nog vrije plaatsen zijn?

Wat doe ik als een school mij niet inschrijft?

Alle kinderen die naar het 1ste jaar (1A of 1B) van het secundair onderwijs in Genk gaan.

Wat moet je als ouder doen?

 1. Voordat je kan inschrijven meld je je kind aan.
 2. Tussen 25 maart 2024 (9u) en 19 april 2024 (16u) klik je op de beschikbare link om je kind aan te melden. Het tijdstip van aanmelden in deze periode is niet van belang.
 3. Je vult je gegevens in en je duidt de scholen aan waar je je kind wilt inschrijven. We raden je aan om meerdere voorkeursscholen door te geven. Houd je rijksregisternummer van je kind bij de hand. Dit vind je op het Kids-ID van je kind of een ander officieel document.
 4. is er al een broer of zus in de school van je keuze of werk je in de school van je keuze? Dan heeft je kind voorrang in deze school.
 5. Tussen 19 april en 13 mei 2024 verwerkt het systeem je gegevens. Je ontvangt ten laatste op 13 mei 2024 een bericht over de school die je is toegewezen. Als er voldoende plaats is in de school, krijgen alle aangemelde kinderen automatisch hun eerste keuze toegewezen. Als de vraag groter is dan het aantal vrije plaatsen, wordt er gewerkt met toeval.
 6. Van 14 mei 2024 (9u) tot en met 10 juni 2024 (16u) maak je een afspraak met de toegewezen school om je kind in te schrijven.

Goed om te weten

 • Heb je helaas toch niet de school van je eerste keuze? Dan krijg je een weigeringsdocument en sta je op de wachtlijst van deze school. Je krijgt dan je eerstvolgende beschikbare keuze toegewezen. Komt er plaats vrij op de school van je eerste keuze en sta je bovenaan de wachtlijst? Dan contacteert de school om je in te schrijven.
 • Als je je kind niet aanmeldt via het systeem, kan je je kind vrij inschrijven vanaf 14 mei 2024, als er nog vrije plaatsen zijn in de school van jouw keuze. Hiervoor maak je een afspraak met de school.

 

Je kind inschrijven in het gewoon secundair onderwijs – vanaf het 2de jaar.

Dan moet je je kind niet aanmelden en kan je rechtstreeks inschrijven op school. Dit kan vanaf maandag 15 april 2024. Deze inschrijvingen gebeuren, fysiek, op school en verlopen chronologisch.
Een inschrijving is pas definitief wanneer het schoolreglement en het pedagogisch project ondertekend is.

Heb je vragen? Neem dan zeker contact op met de school van je keuze.

Je kind inschrijven in het buitengewoon secundair onderwijs.

Voor een inschrijving in het buitengewoon onderwijs heb je een verslag van het CLB nodig. Daar staat in welk type onderwijs en welke opleidingsvorm het meest geschikt is. Voor een buitengewoon secundair onderwijs moet je je kind niet aanmelden. Je kan je kind rechtstreeks inschrijven op school.

 • Voorrang broers en zussen en kinderen van personeel
  Kinderen met een broer en/of zus in de school van voorkeur of een ouder die er werkt, krijgen voorrang. Dan kan je je voor het schooljaar 2024-2025 al inschrijven tijdens de voorrangsperiode. Dit kan van 15 januari 2024 (9u) tot en met 2 februari 2024 (16u). Je neemt gewoon contact op met de betrokken school en je schrijft je rechtstreeks in.
 • Vrije inschrijvingen
  Vanaf 1 maart 2024 (9u) kan je je kind rechtstreeks inschrijven op je gekozen school. Check eerst of er nog vrije plaatsen zijn.

Wil je weten in welke secundaire scholen er nog vrije plaatsen zijn?


Zoek vrije plaatsen

Wat doe ik als een school mij niet inschrijft?

De school is verplicht om je een weigeringsdocument te bezorgen wanneer ze je niet inschrijven. Geeft de school het bewijs niet uit zichzelf, vraag er dan naar. Met dit document kan jij bewijzen dat je je probeerde in te schrijven. Het komt bijvoorbeeld van pas als er een plaats vrijkomt in diezelfde school. Of als je bemiddeling wil vragen bij het Lokaal Overleg Platform (LOP) Secundair Onderwijs Genk.

 • Het LOP is een overlegplatform waar verschillende partners samen werken aan gelijke onderwijskansen en elke vorm van uitsluiting en discriminatie willen tegengaan.
 • Het LOP bemiddelt in moeilijke situaties, als iemand dat vraagt. Zo zal het LOP jou helpen als een school weigert om je kind in te schrijven. Het LOP kijkt dan na of er echt geen plaats is. Of het zoekt samen met jou een andere, gepaste school. Als er na de bemiddeling geen gepaste oplossing is, dan kan je een klacht indienen bij de Commissie inzake Leerlingenrechten.
 • LOP SECUNDAIR ONDERWIJS GENK
  Nihal Demir – voorzitter
  Nele De Bock – deskundige

De informatie over inschrijvingen en vrije plaatsen op deze website valt onder de verantwoordelijkheid van het Lokaal Overleg Platform (LOP) Secundair Onderwijs Genk.

Contact Lokaal Overlegplatform (LOP) Genk
GSM: 0471 20 19 81
E-mail: nele.debock@ond.vlaanderen.be