Internetveiligheid

Internetfraude of internetoplichting is de online variant van de klassieke oplichting: met mooie woorden en voorstellen geld of goederen ontfutselen van nietsvermoedende personen.

De drie gouden regels:

Wees heilig en beveilig / Checken voorkomt hacken / Vertrouwd = goud

1. Wees heilig en beveilig

Zorg voor een sterk wachtwoord. Dit wil zeggen een wachtwoord dat uit minstens 12 karakters bestaat en een combinatie is van kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen. Verander je wachtwoord regelmatig en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor verschillende toepassingen.

2. Checken voorkomt hacken

Cybercriminelen proberen je te misleiden door een URL te gebruiken die op de officiële URL lijkt. Je kan dit omzeilen door nooit op een link te klikken, maar altijd zelf in je browser de gekende website in te typen.

3. Vertrouwd = goud

  • Leer verdachte berichten herkennen. Veel e-mails die je krijgt, zijn pogingen tot oplichting. Denk altijd twee keer na als je een bericht krijgt van een onbekende en klik nooit op een link in een verdacht bericht.
  • Gebruik liefst geen publieke wifinetwerken, want dit is nooit veilig of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.

Er bestaan verschillende vormen van cybercriminaliteit. Hieronder sommen we er enkele op, samen met preventieve tips om ze te omzeilen.