Kattevennen

De benaming Kattevennen herinnert aan het Engelse “cattle”, dat vee betekent.

Er kwamen in dit gebied vroeger veel natte zones voor door de vallei van de Wiemesmeerbeek. Het water van die beek had een zuur en voedselarm karakter. Dit zorgde voor typische planten en dieren. Mettertijd zijn de bronnen van deze beek opgedroogd.

Kattevennen is een belangrijk recreatieoord met talrijke toeristische, sportieve en educatieve attracties. Midden in het domein vind je Sport Vlaanderen met faciliteiten zoals een sporthal, sportvelden, een manege...

Kattevennen, poort tot het Nationaal Park Hoge Kempen, is een bosgebied waarin de cosmodrome centraal staat. Observeer er de sterrenhemel of geniet van de sterrenprojectie in de koepelruimte. ‘Kattevennen’ biedt ook tal van sportieve mogelijkheden zoals paardrijden, mountainbiken, fietsen en minigolfen.

Bij de cosmodrome ligt een kiosk, een stenenpad en een planetenpad. Het planetenpad kan gebruikt worden om de aardrijkskundige kennis op te frissen.

Er zijn verschillende wandelroutes uitgewerkt die verschillen in afstand en moeilijkheidsgraad. Deze routes vertrekken aan de parking van Kattevennen, het Heempark of de grot van OLV Lourdes in Zutendaal.

Er zijn drie wandelingen bewegwijzerd:

  • groene wandeling: 4,6 km
  • blauwe wandeling: 7,2 km
  • rode wandeling: 9,9 km

Wandelkaarten zijn o.m. te koop in het Onthaalcentrum Kattevennen, het Heempark of de uit-in Genk. In het onthaalcentrum Kattevennen zijn de andere wandelkaarten van het Nationaal Park eveneens verkrijgbaar.