Kleurpotloden

Wat kenmerkt Genk? Een vaak gehoord antwoord is 'de diversiteit onder de Genkenaren'. Want elke Genkenaar heeft zijn eigenheid, zijn identiteit. We willen allemaal onszelf zijn en beseffen dat anderen dat ook willen. Daarom roepen we racisme, discriminatie en vooroordelen een halt toe. 

Dat doen we onder meer door in gesprek te gaan over deze thema's, ook met kinderen. Werken rond racisme met jonge kinderen is niet makkelijk. Welke taal gebruik je en hoe kaart je het thema aan? Naar aanleiding van de Internationale dag tegen Racisme, op 21 maart 2024, werkte stad Genk een lespakket voor kleuterleerkrachten uit. 

Het pakket bestaat uit:

  • kleurpotloden van de Skin Color collection: zeven verschillende tinten huidskleur. In en experiment van SOM Leuven blijkt Daaruit blijkt dat heel wat kinderen, ongeacht hun afkomst, steeds ‘lichtroze’ als standaard huidskleur aanzien. Helemaal niet logisch, want sinds wanneer is huidskleur maar één kleur?
  • Een Lesbrief die je een aantal gespreksmethodieken aanreikt en een boekenlijst waaruit je inspiratie kan putten. 

  • Een Memoryspel dat je kan downloaden, uitprinten, knippen en laten kleuren door je kleuters. Veel spelplezier! 

  • Een lijst met inspirerende prentenboeken. Beelden helpen om het thema toegankelijk te maken. Vraag zeker ook eens raad aan de collega's van de bibliotheek. Zij helpen je met plezier verder! boeken-rond-diversiteit (002)

  • Ben je op zoek naar leuk kleurplaten? Online kan je heel wat kleurplaten downloaden op basis van zoektermen zoals 'diversiteit'. Meer info vind je in dit overzicht: Kleurplaten links

Naast de kleurpotlodenactie biedt stad Genk ook omstaanderstrainingen aan. Want als we samen reageren op onaanvaardbaar gedrag, realiseren we een samenleving