Labiomista: Koen Vanmechelen

LABIOMISTA of de kunst van het verbinden 

“Er is enkel een toekomst mogelijk als we samenwerken” 

 

Ook al woont Koen Vanmechelen niet in Genk, elke Genkenaar kent hem én heeft een mening over LABIOMISTA. Het project heeft een grote invloed op de buurt, die dankzij de samenwerking helemaal tot leven komt. 

 

Hoe ‘Genks’ is LABIOMISTA? 

 Koen Vanmechelen: “Toen ik de kans kreeg om LABIOMISTA te bouwen in Genk, heeft de stad een belangrijke rol gespeeld. Maar mensen vergeten soms dat ik zelf ook meer dan 20 miljoen euro heb geïnvesteerd. Dat is me onder andere gelukt dankzij de steun van kunstverzamelaars uit de hele wereld. Het is toch geweldig dat zelfs sympathisanten uit de VS een kunstwerk in Zwartberg wilden steunen? LABIOMISTA heeft dan ook een internationale uitstraling, er komen bezoekers van overal.” 

 

Sommige mensen in Genk noemen je nog steeds een ‘gesubsidieerde kippenboer’. 

“Er is veel protest geweest, dat klopt. Mensen begrepen in het begin niet goed wat de bedoeling was. Er zijn veel misverstanden ontstaan. Het park is een kunstwerk dat voortdurend in beweging is, waar altijd iets aan het broeden is. Het staat symbool voor wat ons met elkaar verbindt, voor de mix van het leven.” 

 

Hoe staat het inmiddels met het park? 

“Heel goed. Het is fantastisch om te zien hoe er steeds meer verbinding ontstaat met de buurt. Je ziet de wijk jaar na jaar veranderen, als een netwerk rond LABIOMISTA. Steeds meer mensen willen samenwerken. Wij werken natuurlijk met veel plezier mee aan de verschillende initiatieven, die we samenbrengen onder het LaVieBreede buurtproject. Daarom wilde ik ook geen horeca op ons terrein. En zo is Nomadland ontstaan: een gezellige plek waar mensen samenkomen om iets te eten of te drinken. Daarnaast is er een voor iedereen toegankelijk voedselbos aangeplant. We werken samen met de buurt aan de Boudewijnlaan. Er is de Mixed Menu Kiosk, een ontwikkelingsplaats voor jongeren en buurtbewoners die soms wat minder makkelijk kansen krijgen en toch actief deel willen nemen aan de maatschappij. Sommigen van hen zorgen bij LABIOMISTA voor de dieren, het zijn onze conservators. We blijven uitbreiden, zoals het netwerk van paddenstoelen.” 

 

Wat kunnen bezoekers verwachten als ze op bezoek komen? 

“In augustus opent onze Future Garden. Het is de tuin van de toekomst: een statement tegen verharding, met bomen en gras. Het wordt de thuis van enkele tapirs, dieren die met uitsterven bedreigd zijn, maar zo ongelooflijk interessant zijn: ze hebben de neus van een olifant, de poten van een neushoorn en het lijf van een varken, de ultieme kruising. Een beetje een ‘mislukking’ van de natuur, maar ze kunnen wel bijna alle zaden ter wereld verteren, ze maken de grond dus extreem vruchtbaar.” 

 

Veel mensen begrijpen niet waar LABIOMISTA voor staat. Beschrijf de bedoeling eens in drie zinnen? 

“La Bio Mista betekent letterlijk ‘de mix van het leven’. Maar mixen is niet de makkelijkste weg. En ik zeg dan: die mix van het leven, die diversiteit, is de enige mogelijkheid om te overleven. Er is enkel een toekomst mogelijk als we samenwerken.” 

LABIOMISTA x LaVieBreede 

Koen Vanmechelen ontwikkelde een meerjarenplan om organisaties in het noorden van Genk met elkaar te verbinden. De stad staat hier helemaal achter en steunt de verschillende initiatieven.