Lies Beuls bemiddelt tussen ruziënde buren

In het licht van de Week van de Vrijwilliger van 27 februari tot 6 maart vroegen we Lies Beuls naar haar ervaringen bij burenbemiddeling. De jonge advocate die bij een advocatenkantoor in Beringen werkt, vrijwilligt al een tijd voor het Veiligheidshuis om ruziënde buren weer met elkaar te verzoenen.

 

Wat doe jij als vrijwilliger precies bij burenbemiddeling?

Lies: Wanneer een oproep binnenkomt bij het Veiligheidshuis krijgen de vrijwilligers de vraag om contact op te nemen met de buren. We gaan altijd met z’n twee op pad. Nadat we met beide buren afzonderlijk hebben gepraat, proberen we hen samen rond de tafel te krijgen. Maar zo’n gesprek is vrijblijvend. Soms zijn de wonden te diep en blijkt de afstand te groot. Maar wanneer ze naar elkaar willen luisteren, komen er meestal oplossingen uit de bus.

 

Wat waarderen buren met een conflict het meest in jou als burenbemiddelaar?

Lies: Dat ze hun verhaal eens mogen doen op een ongedwongen manier. Daarin schuilt al een deel van de oplossing. Veel burenruzies gaan over bomen die te dicht bij de scheiding staan of overhangende takken. Maar eigenlijk gaat de echte frustratie dikwijls veel dieper. Bijvoorbeeld dat mensen geen rekening met elkaar houden en niet meer praten. Als de een dan over een tak begint, vindt de ander dat de radio te luid staat.

 

Welke talenten moet een goede burenbemiddelaar zeker hebben?

Lies: Je moet goed kunnen luisteren, veel empathie tonen en geduld hebben. Wij als bemiddelaars vormen ook geen oordeel over het probleem, maar proberen met een open blik naar het conflict te kijken. En in sommige gevallen uiteraard ook na te gaan wat de wet precies over de kwestie zegt.

 

Wat heeft dit vrijwilligerswerk je geleerd?

Lies: Het helpt me reflecteren op mijn contacten met andere mensen, ook privé. Natuurlijk is er een verschil tussen theorie en praktijk. Maar ik slaag er beter in niet te emotioneel te reageren en beter naar anderen te luisteren.

 

 

Wil je zelf een vrijwillige burenbemiddelaar worden?

Neem dan contact op met het Veiligheidshuis:

Yasmine Philtjens, 089 65 32 13, yasmine.philtjens@genk.be