Lucienne Winters, voorzitter van de medioren- en seniorenvereniging Neos Genk: ‘We laten niemand in de kou’

Hoe bekampen jullie de eenzaamheid bij de leden?

Lucienne: Net als in de eerste lockdown in maart sturen we geregeld een mail met wat info waaraan ze zich kunnen verwarmen. Daar horen onder andere een quiz en leuke filmpjes bij. Daarnaast zijn we nu net als toen een belronde begonnen.

Wat met leden zonder e-mailadres?

Lucienne: Hen noemen we grappend weleens onze fanclub. Mails rondsturen vergt inspiratie, maar mensen zonder mail bereiken is een van onze grootste bekommernissen. Daarom besloten we enveloppen te bussen bij de leden met wie we digitaal niet in contact staan. Ze kregen onder andere een leuk dierenverhaal opgestuurd. We laten niemand in de kou staan.

Onbedoeld kom je op een brievenbussenronde een aantal leden tegen. Hoe voelen de mensen zich volgens jou?

Lucienne: De eerste coronagolf leek bij ons nog mee te vallen. Velen zaten in hun tuin en genoten van het mooie weer. Maar in de herfst merk je dat meer mensen het mentaal moeilijk hebben. En geestelijk achteruitgaan.

Hoe reageren de leden op al die initiatieven?

Lucienne: De meest gehoorde opmerking tijdens onze coronaveilige opendeurdag in september was dat ze blij waren van ons te horen. Toen corona in de zomermaanden even minder hard woedde, grepen we de kans om leuke wandelingen te maken en met kleine groepen Blueberry Fields te bezoeken. Dat werd erg gesmaakt. Onze lavendelactie was ook een hit: we plukten verse lavendel en stuurden die op naar onze fanclub, de mensen zonder e-mail dus. Tot slot verrasten we de leden met een gastendoekje met ‘Neos Genk’ op. Al die initiatieven zouden onhaalbaar zijn zonder ons bestuur.

Wat voor positiefs levert corona op?

Lucienne: Ik zie vooral negatieve gevolgen. Sommige mensen uit de fanclub hebben het echt moeilijk. We vrezen enkelen van hen niet meer terug te zien na corona. Maar het gevoel weer eens echt samen te zijn, krijgt aan het eind van deze crisis de bovenhand, denk ik. Daarnaast heeft corona onze digitale plannen versneld. Welke dat zijn, vertel ik nog niet. Onze eerste opdracht nu: iedereen door de winter krijgen.