Lutgarde en Carlo adopteerden een stukje groen

In het voorjaar van 2022 lanceerde de stad een oproep om aan ‘groenadoptie’ te doen. Verschillende Genkenaren meldden zich om een stukje groen openbaar domein onder hun hoede te nemen. Lutgarde en Carlo noemen het een mooi initiatief, waar ze graag hun schouders mee onder zetten. “Als meer mensen voor een stukje groen in hun omgeving zouden zorgen, dan zag het er op heel wat plaatsen zo veel mooier uit.”

 

Welk stukje groen hebben jullie geadopteerd?

Carlo: We wonen in de woonwijk achter C-mine. Voor ons huis ligt een stukje groen dat eigendom is van de stad. Toen de vraag kwam om een stukje publiek domein te verzorgen voelden we ons aangesproken.

Lutgarde: We hadden meteen zin om wat kleur in onze voortuin te brengen.

 

Hoe zag het stukje eruit voor jullie het overnamen?

Carlo: Het was een grasperk met een boom erop. Zelf hebben we geen grasmachine. En aangezien het openbaar domein is, kwam een firma in onderaanneming het stukje maaien. Maar ze deden dat met veel te grote machines. Dat konden we beter en mooier, dachten we.

Lutgarde: Het is onze bedoeling om er iets moois van te maken. Bovendien denken we dat door door dit stukje zelf te beheren er ook heel wat minder werk op termijn zal zijn. Maaien met grote machines had zo zijn minder prettige gevolgen, onder meer voor de ondergrond.

Carlo: Onze voortuin had gewoon een andere aanpak nodig.

 

Wat hebben jullie ervan gemaakt?

Carlo: We hebben het gras verwijderd en bodembedekkers aangebracht. Concreet gaat het om maagdenpalm, dwergmispel en pachysandra. Dat zijn kleine struiken die weinig snoeiwerk nodig hebben en regenwater toch optimaal in de bodem laten doordringen.

Lutgarde: En er komen in de loop van de lente mooie bloemen op. Dankzij deze oplossing verfraaien we onze voortuin en maken het onszelf op termijn gemakkelijker qua onderhoud.

 

Krijgen jullie steun van de stad?

Lutgarde: We hebben in het begin contact opgenomen met de Groendienst voor wat tips. Dat heeft ons een flink stuk verder geholpen. En in het Heempark konden we plantjes gaan halen. Dat hebben we niet gedaan, maar het aanbod was er wel.

Carlo: De stad geeft ook duidelijke regels wat wel en niet kan. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Het stukje groen dat we adopteerden blijft eigendom van de stad en onze aanplantingen mogen niet te hoog worden.

 

Hoe zou je stadsgenoten warm maken voor groenadoptie?

Carlo: Het is een mooie kans voor wie graag met planten werkt, maar er thuis weinig mogelijkheid toe heeft. En voor wie openbaar domein mooier wil maken.

Lutgarde: Als meer mensen zo’n taak op zich zouden nemen, dan zagen heel wat plekken er veel leuker uit. Je kan gerust voor dingen zorgen die niet jouw eigendom zijn. Ook openbaar domein verdient de aandacht van alle Genkenaren.

 

 

Wil je zelf een stukje groen adopteren?

Heempark

089 65 46 15

www.heempark.be/adoptie-groen

Je leest er meer over de praktische afspraken van groenadoptie en tips voor het ideale plantmoment!