Marianne van restaurant 100% Mianne

“Veggie is meer dan een blaadje sla en een wortel”

Zou je graag minder vlees eten, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Marianne Gorissen, zaakvoerster van het 100% plantbased/vegan restaurant Honderdprocent Mianne in de Vennestraat, is al 10 jaar vegetariër en deelt graag haar ervaringen.

Ook dit jaar gaat de stad Genk in maart de ‘VeggieChallenge’ aan, een initiatief van EVA vzw. De uitdaging? Vier weken lang gezonder, lekkerder en ecologischer eten. Marianne Gorissen, die ooit zelf als vrijwilligster voor EVA werkte, doet graag mee.

“Ik ben 10 jaar vegetariër en bijna 4 jaar veganist”, vertelt ze. “Als echte natuurliefhebber wilde ik iets aan mijn biologische voetafdruk doen. Maar ook het feit dat men dieren vaak als massaproducten beschouwt - inclusief het leed dat ermee gepaard gaat - was een motivatie om ermee te beginnen.” Vegetarisch en vegan zijn twee verschillende zaken.

“Een vegetariër is iemand die geen vlees of vis eet, maar wel zuivel en eieren. Een veganist gaat nog iets verder en eet geen vlees, vis en dierlijke producten; en zal ook geen dierlijke producten gebruiken, zoals leer en wol. Sinds ik vegan leef, heb ik veel meer energie.”

Waar jij je goed bij voelt

Belangrijk volgens Marianne is dat iedereen veggie of vegan gaat op zijn of haar maat. “Wat voor de ene goed werkt, werkt voor iemand anders minder. Iedereen moet doen waar ‘ie zich goed bij voelt. Wil je de challenge aangaan en je denkt dat het je niet zal lukken, begin dan met babypasjes en voer kleine aanpassingen in aan je menu, zoals bijvoorbeeld één keer per week vlees uit het menu halen. De nodige vitaminen haal je uit vleesvervangers zoals peulvruchten, groenteburgers noten en/of groenten. Het aanbod in de supermarkt is tegenwoordig erg ruim; je hoeft heus niet te overleven op een blaadje sla en een wortel. Voldoende variëren is de boodschap.”

Smaakbommetjes

In haar zaak Honderdprocent Mianne werkt Marianne zoveel mogelijk met biologische en lokale producten. “Zelfs de grootste vleeseters zijn aangenaam verrast door mijn gerechten, die heus geen ‘rocket science’ zijn, hoor! Zo schotel ik al eens graag een goeie ovenschotel voor; maar dan met vegan gehakt, groentjes, een patatje en sausje erbij … Traditionele gerechten geef ik mijn eigen twist, zo maak ik al eens een veggie pasta carbonara of een curry korma met bieten. Echte smaakbommetjes!”

https://honderdprocentmianne.com

Ga zelf de uitdaging aan, meld je op www.evavzw.be/veggiechallenge