Turkse ontbijtervaring in de Vennestraat

Gepubliceerd op donderdag 28 december 2017 16.30 u.

Je hoeft niet helemaal naar Turkije te gaan om van een typisch Turks ontbijt te genieten. ’s Ochtends binnenstappen bij Mashar Pide in de Vennestraat brengt je vakantieherinneringen weer helemaal terug. De zaak mag dan wel bekend staan voor z’n lange pides, ofte Turkse pizza, sinds drie jaar geniet je er elke dag van de week (behalve op dinsdag) van een authentiek Turks ontbijt.

 

Zalig ontbijt op de Vennestraat

‘Turken hebben een heel uitgebreide ontbijtcultuur. We hebben ook, veel meer dan hier, de gewoonte om buitenshuis te ontbijten. In Turkije neemt niemand zijn boterhammen mee naar het werk’, lacht Enise Hosaf. Enise is de schoondochter van Mashar Turkmen, de man die Mashar Pide in de jaren ’80 opende.

Wat ooit begon met het serveren van kebab en rijstgerechten met een kleine kar aan de mijncités, groeide over de jaren heen uit tot een zaak waar op drukke dagen maar liefst 120 mensen per keer aanschuiven voor een ontbijt, lunch of diner.

 

Verhuis naar België

‘In die tijd was het heel moeilijk om in België halal eten te vinden. Mannen kwamen toen zonder hun families hier in de mijnen werken en de vraag naar voedzaam Turks eten was heel groot. Eerst werd een zaak in Heusden-Zolder geopend en daarna huisde het restaurant 17 jaar lang in een pand aan de André Dumontlaan.

We bedienden daar een uitsluitend Turks cliënteel, maar sinds we drie jaar geleden naar hier verhuisden weten ook de Belgen, Grieken, Italianen en Marokkanen ons te vinden. Het is onze uitdaging om zoveel mogelijk Genkenaren met de Turkse keuken kennis te laten maken’, aldus Enise.

 

Uitgebreid ontbijt

‘Heel uitgebreid’, is het antwoord op de vraag hoe zo’n Turks ontbijt er dan precies uitziet? ‘We zijn gewoon om de dag te starten met veel verschillende warme en koude gerechten die vaak via een open buffet-principe gepresenteerd worden. Zo is bijvoorbeeld menemen een typisch Turks ontbijtgerecht dat ook bij Mashar Pide geserveerd wordt. Het bestaat uit gebakken tomaten, uien en paprika waar op het laatste moment een eitje overheen komt.’

 

Ook voor uitslapers

De verscheidenheid aan gerechten is de grote troef. Van vers fruit en yoghurt, koude en warme groentebereidingen, pastasalades, verse cakes, cornflakes voor de kinderen, spruitjes met champignons in room, gepekelde groenten en uiteraard Turkse zwarte thee. Voor ieder wat wils krijgt hier een heel letterlijke betekenis. ‘We beperken ons ook niet enkel tot Turkse gerechten. Ook Vlaamse kost komt hier aan bod en alles wordt door iedereen door elkaar op het bord geschept’, sluit Enise af. Extra leuk detail: uitslapers kunnen hier terecht tot 11u30!

 

Meer info? 

GENIETERS VAN GENK

Genieters van Genk is een reeks over het goede en lekkere leven in Genk. Foodblogster Louise De Brabandere trekt door Genk met jouw tips. Wil jij haar leiden naar dat ene product of ingrediënt? Laat het ons weten!

 

Bron: Stadsmagazine 3600, editie januari 2018.