Mijn kind inschrijven in een kleuter- of lagere school

AANMELDEN BASISONDERWIJS - KLIK HIER

Voor het eerst naar school?
Je kindje kan tussen 2,5 en 3 jaar op 1 van 7 instapdata naar de kleuterschool.
Dit kan de 1ste schooldag na elke schoolvakantie: na de zomer-, herfst-, kerst-, krokus- en paasvakantie. Na de 1ste schooldag van februari of op de 1ste schooldag na Hemelvaartsdag. Wordt je kind 2,5 jaar op een instapdatum, dan mag het al vanaf die dag naar school. Je kan de instapdatum berekenen via:
https://data-onderwijs.vlaanderen.be/instapdatum/

Hoe kies ik een school?

Welke school heeft nog vrije plaatsen?

Hoe schrijf ik mijn kind in?

Je kind inschrijven in een basisschool in Genk
Je kind inschrijven in het buitengewoon onderwijs

Wat doe ik als een school mijn kind niet inschrijft?

Hoe kies ik een school?

Stap 1: Een doordachte schoolkeuze

Deze vragen kunnen je helpen om een school te kiezen:

 • Wat vindt de school belangrijk en wat vind ik als ouder belangrijk?
 • Hoe ziet een schooldag eruit?
 • Hoe houdt de school rekening met het ritme van elk kind en zijn/haar ontwikkeling?
 • Hoe groot zijn de klasgroepen?
 • Hoe informeert de school mij over mijn kind?
 • Hoe kan ik de school informeren of vragen stellen?
 • Wat zijn de sterke punten van de school?
 • Is de school makkelijk bereikbaar voor mij?
 • Is er voor- en naschoolse kinderopvang?

Stap 2: Informeer je tijdig en neem contact op met de school voor bijkomende vragen.

Van 29 januari 2024 tot en met 09 februari 2024 organiseren de meeste Genkse basisscholen kijkdagen. Tijdens de kijkdagen krijg je meer informatie over de school. Informeer bij je voorkeurscholen wanneer zij kijkdagen, een info-avond of rondleiding organiseren.
Elke school staat je graag te woord!

Neem een kijkje op de overzichtspagina van alle kleuter- en basisscholen van Genk. Je vindt hier de contactgegevens per school.

Welke school heeft nog vrije plaatsen?

zoek vrije plaatsen

Online aanmelden en inschrijven voor schooljaar 2024-2025?

Voorrang broers en zussen en kinderen van personeel
Kinderen met een broer en/of zus in de school van voorkeur of een ouder die er werkt, krijgen voorrang. Deze kinderen moeten niet aanmelden voor schooljaar 2024 – 2025 en kunnen rechtstreeks inschrijven tijdens de voorrangsperiode. Dit kan van 15 januari 2024 (9u) tot en met 2 februari 2024 (16u). Je neemt gewoon contact op met de betrokken school en je schrijft je rechtstreeks in.

Wie moet aanmelden?

 • alle kinderen geboren in 2022; ook al start je kind pas in het schooljaar 2025-2026
 • kinderen die van school willen veranderen in het schooljaar 2024-2025

Wat moet je als ouder doen?

 1. Voordat je kan inschrijven meld je je kind aan.
 2. Tussen 27 februari 2024 (9u30) en 19 maart 2024 (16u) surf je naar de website www.naarschoolingenk.be. Het tijdstip van aanmelden in deze periode is niet van belang.
 3. Je vult je gegevens in en je duidt de scholen aan waar je je kind wilt inschrijven. We raden je aan om meerdere voorkeursscholen door te geven! Houd je rijksregisternummer van je kind bij de hand. Dit vind je op het Kids-ID van je kind of een ander officieel document.
 4. Tussen 19 maart en 19 april 2024 verwerkt het systeem je gegevens. Je ontvangt ten laatste op 19 april 2024 een bericht over de school die je is toegewezen. Als er voldoende plaats is in de school, krijgen alle aangemelde kinderen automatisch hun eerste keuze toegewezen. Als de vraag groter is dan het aantal vrije plaatsen, gaat de voorrang eerst naar kinderen die het dichtst bij de school wonen.
 5. Van 22 april (9u) tot en met 13 mei 2024 maak je een afspraak met de toegewezen school om je kind in te schrijven.

Goed om te weten.

 • Heb je helaas toch niet de school van je eerste keuze? Dan krijg je een weigeringsdocument en sta je op de wachtlijst van deze school. Je krijgt dan je eerstvolgende beschikbare keuze toegewezen. Komt er plaats vrij op de school van je eerste keuze en sta je bovenaan de wachtlijst? Dan contacteert de school om je in te schrijven.
 • Als je je kind niet aanmeldt via het systeem, kan je je kind vrij inschrijven vanaf 23 mei 2024 als er nog een plaats vrij is in de school van jouw keuze. Hiervoor maak je een afspraak met de school.

Wil je je kind inschrijven in het buitengewoon onderwijs?

Voor het buitengewoon basisonderwijs is inschrijven enkel mogelijk met een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs. 

Voorrang broers en zussen en kinderen van personeel
Kinderen met een broer en/of zus in de school van voorkeur of een ouder die er werkt, krijgen voorrang. Dan kan je je voor het schooljaar 2024-2025 al inschrijven tijdens de voorrangsperiode. Dit kan van 15 januari 2024 (9u) tot en met 2 februari 2024 (16u). Je neemt gewoon contact op met de betrokken school en je schrijft je rechtstreeks in.

Vrije inschrijvingen

Voor het buitengewoon basisonderwijs hoef je je niet aan te melden, maar kan je je rechtstreeks inschrijven bij je voorkeurschool vanaf 1 maart 2024 (9u). Vanaf 27 februari 2024 kan je de vrije plaatsen raadplegen op de website: www.naarschoolinvlaanderen.be

 

Extra hulp nodig?

Voor bijkomende informatie kan je terecht bij:

Nele De Bock (deskundige LOP Basisonderwijs Genk)
nele.debock@ond.vlaanderen.be
0471 20 19 81

Wat doe ik als een school mijn kind niet inschrijft?

Elke school is verplicht om je een weigeringsdocument te bezorgen wanneer ze jouw kind niet inschrijft. Geeft de school het bewijs niet uit zichzelf, vraag er dan naar. Met dit document kan jij bewijzen dat je je kind probeerde in te schrijven. Het komt bijvoorbeeld van pas als er een plaats vrijkomt in diezelfde school. Of als je bemiddeling wil vragen bij het Lokaal Overleg Platform (LOP) Basisonderwijs Genk.

Wat is het LOP Basisonderwijs Genk?

 • Het LOP is een overlegplatform waar verschillende onderwijs- en welzijnspartners samen werken aan gelijke onderwijskansen en elke vorm van uitsluiting en discriminatie willen tegengaan.
 • Het LOP bemiddelt in moeilijke situaties, als iemand dat vraagt. Zo zal het LOP jou helpen als een school weigert om je kind in te schrijven. Het LOP kijkt dan na of er echt geen plaats is. Of het zoekt samen met jou een andere, gepaste school. Als er na de bemiddeling geen gepaste oplossing is, dan kan je een klacht indienen bij de Commissie inzake Leerlingenrechten.
 • LOP BASISONDERWIJS GENK
  Ingrid Heps – voorzitter
  Nele De Bock

De informatie over inschrijvingen en vrije plaatsen op deze website valt onder de verantwoordelijkheid van het Lokaal Overleg Platform (LOP) Basisonderwijs Genk.


Contact

Lokaal Overleg Platform (LOP) Genk