mijnKOOL verbindt in en boven de grond

mijnKOOL is een artistiek onderzoeksproject waarin fotograaf Kristof Vrancken en designstudio SOCIALMATTER de Genkse bodemdiversiteit onderzoeken. Ze doen dat aan de hand van rodekool omdat die van kleur verandert naargelang de bodemstructuur. Twaalf deelnemers uit verschillende Genkse wijken doen mee en krijgen op 6 mei elk een rodekoolplantje mee naar huis.

 

Oud fotografisch procedé

“Het diverse Genkse landschap in al haar verschijningsvormen en met haar indrukwekkende

reconversies heeft me altijd al gefascineerd”, vertelt fotograaf en artistiek begeleider Kristof Vrancken. In het kader van zijn docoraatsproject The Sustainist Gaze (Luca School of Arts) bestudeert hij de artistieke én maatschappelijke rol die fotografie kan spelen bij het in

beeld brengen van topics zoals duurzaamheid, ecologie en tijd. Centraal staat de enorme evolutie die het Genkse landschap vanaf de 19de eeuw heeft ondergaan. Om de Genkse biodiversiteit in kaart te brengen, gebruikt Vrancken planten uit het gefotografeerde

landschap. Hij werkt hiervoor met anthotype-print, één van de oudste procedés in de fotografie. Hierbij wordt een emulsie van deze planten ingezet om een beeld te maken. Vanuit dit project is Kristof Vrancken gevraagd als kunstenaar in residentie in het Emile Van Dorenmuseum. Daar neemt hij de traditie van de landschapschilders als leidraad om het landschap vandaag in Genk onder de loep te nemen. Binnen dit kader zet hij ook een sociaal participatief project op, getiteld mijn KOOL.

 

12 Genkenaren planten rodekool

Samen met design studio Social Matter brengt Kristof Vrancken 12 Genkenaren samen en laat hen kennismaken met de ongekende eigenschappen en krachten die planten bevatten. Planten kunnen immers een belangrijke rol spelen in het detecteren van bodemstructuren en eigenschappen. Rodekool bijvoorbeeld werkt goed als bio-indicator omdat hij licht van kleur kan veranderen door de specifieke bodemsamenstelling. De participanten aan de workshops zullen elk een rodekoolplantje mee naar huis krijgen om te planten in hun tuin of terras. Tijdens verschillende ontmoetingen komt iedereen samen in het Emile Van Doren museum om de groei van hun kooltjes te bespreken en om tips uit te wisselen.

 

Fotograferen met rodekool

“Dit is een project waarin we beeldende kunst kunnen verbinden met iets dagdagelijks als rodekool”, weet schepen van cultuur Anniek Nagels. “Als kers op de taart zullen de deelnemers in oktober een fotografische emulsie maken van hun oogst, dat zal resulteren in een beeld”. Dit beeld en het proces dat de deelnemers hebben doorlopen zal tentoongesteld worden. Afhankelijk van de zuurtegraad en samenstelling van de bodem waarin de kool groeide, zullen de prints van kleur verschillen en ontstaat er een participatieve staalkaart van de Genkse bovengrond – en dankzij het antothype-procedé – tegelijk ook ondergrond. Het gebruik van rodekool als meetinstrument voor de bodemsamenstelling geeft de 12 Genkse deelnemers meer inzicht van de impact die de bodem kan hebben op de oogst. Tegelijk is de diversiteit van de Genkse bodem een mooie metafoor voor de diverse samenleving die Genk rijk is.